Pastrav la gratar, curcan la protap si prepelite umplute cu portocala. Surprizele pensiunilor de la munte pentru turisti
Curcani la protap, prepelite umplute cu portocala si pastrav tavalit in malai ori la gratar cu mamaliguta. Sunt doar cateva dintre surprizele culinare pregatite de gazde pentru turistii cazati la Ranca, in Muntii Parang.
Chit ca dimineata au fost minus 21 de grade, agitatia celor implicati in organizarea meselor festive a fost atat de mare, incat unii au si asudat.
Prepelitele au fost lasate la marinat acum doua zile, iar joi seara vor fi azvarlite in cuptor pentru ca apoi sa se topeasca in gurile mesenilor.
Constantin Panescu proprietar pensiune: "Pregatim curcanii pentru ciorba de curcan cu zeama de varza, iar maine seara, la carnaval, ii punem pe protap, deasupra jarului. Se pregatesc sarmalute in foi de varza. Cu foaia subtire. Si alte surprize.''
Inventiv, proprietarul unei pensiuni si-a amenajat si un iaz si isi invita musafirii sa isi aleaga singuri pastravul pe care il vor in farfurie.
In vestul tarii, la Cluj, pe la una dintre cele mai mari pastravarii din tara, au trecut mii de oameni care stiu ca de Anul Nou e bine sa mananci peste.
In ultimele doua zile, de la pastravaria din Gilau de langa Cluj au plecat peste 20 de tone de peste. Oamenii din toata tara prefera sa vina aici pentru pretul extrem de mic. Reprezentantii Directiei Sivice au fost nevoiti sa suplimenteze personalul ca sa faca fata cererii.
Client: "Am luat 8 kilograme pentru doua familii, ne plac foarte mult si am venit aici ca tot aici vin ca e mult mai ieftin si proaspat."
Clientii au dat intre 15 si 18 lei pe kilogram. Aproape la jumatate fata de magazine.
In timp ce in bucatarii abia mai respira, doamnele sunt pe partie. Joi noapte vor abandona tinuta festiva in favoarea unui costum de schi cat mai gros.