Pacientii pot fi treziti in timpul unei operatii pe creier. Specialistii explica metoda si avantaje ei
Tumorile de la nivelul creierului impun investigatii in detaliu inclusiv in timpul operatiei. Iar chirurgii spun ca extirparea acestora se face in conditii optime, daca pacientul este trezit in timpul interventiei.
Pacientii pot fi treziti in operatie, iar creierul poate fi investigat chiar in timpul interventiilor. Standardele neurochirurgiei actuale permit aceste performante. In felul acesta, specialistii pot avea controlul perfect al situatiei. Iar sansele de recuperare sunt maxime.
Tumori la nivelul creierului - iata un diagnostic care sperie orice pacient. Si pentru neurochirurgi incepe o lupta dificila. Iata cum descriu acestia tumorile maligne.
Dr. Sergiu Stoica, medic primar neurochirurg: "Ne imaginam un fruct sau o leguma in care o bucatica a putrezit. Ce faci? Decupezi forma respectiva. Fiind vorba de creier, nu poate sa fie o marja de siguranta, cum se practica in plaman sau in ficat - rezectam un lob".
Din acest motiv, operatiile de la nivelul creierului trebuie sa mentina un echilibru. Cat se poate scoate fara sa apara ulterior deficiente neurologice? Iata ce se face in timpul interventiilor.
Dr. Sergiu Stoica, medic primar neurochirurg: "Se face un fel de harta a creierului folosind stimulatoare. Folosim ecografie sau putem folsi RMN, pentru ca pacientii care sunt in operatie daca avem vreun dubiu ca sa avem o rezectie cat mai profunda".
Acest lucru devine sigur daca pacientul este trezit in timpul operatiei, fara insa sa simta durerea. In felul acesta, medicul poate scoate tumora si este sigur ca nu i-a afectat pacientului functiile vorbirii sau ale miscarii.
Dr. Anca Visan, medic specialist neuro-anestezie: "E o mare teama a pacientului. 'Cum sa fiu eu trezit in timpul operatiei? Capul meu e dechis si se opereaza pe creierul meu?' Toate lucrurile astea pot sa duca la o frica. Din aceste motive, pacientul este pregatit psihologic. Frica se controleaza prin anestezice. Nu esteo experienta trumatizanta. Pe parcursul trezirii ii merge o perfuzie cu un ritm lent care este un opioid, echivalentul morfinei. Pacientul simte fericire".
In felul acesta, pacientii au cele mai bune sanse de recuperare.