(P) Cum pot fi diagnosticate corect durerile de spate?
Una dintre afectiunile asociate cu durerea de spate de tip inflamator este spondilita anchilozanta, o forma de artrita inflamatorie care implica un proces inflamator al articulatiilor si coloanei, determinand senzatia de rigiditate a coloanei si durere.
Modificarile astfel survenite sunt vizibile la radiografie. Pentru a diagnostica spondilita anchilozanta, medicii recomanda un examen fizic complet, investigatii imagistice si teste de sange pentru determinarea unor markeri genetici.
Ce inseamna un diagnostic clinic si de ce examinari este nevoie?
Statisticile arata ca in Romania, aproximativ 1 din 5 adulti sufera de dureri de spate cu o durata minima de cel putin 3 luni. Pentru ca anumite dureri de spate se trateaza in mod diferit, specialistii trebuie sa stie cand au inceput durerile pacientului, cat de severe sunt si cum ii afecteaza viata de zi cu zi.
Desi in majoritatea cazurilor este vorba despre dureri de spate de tip mecanic, provocate de efortul fizic intens sau de traumatisme, circa 3% dintre romani sufera de dureri de spate sunt de tip inflamator. Testul rapid de autoevaluare in vederea consultarii unui medic, poate fi accesat aici: http://www.reumatism.ro/nuintoarcespatele/autoevaluare/. Medicul va face o examinare fizica a pacientului pentru a afla cauzele durerilor, si poate solicita teste mai amanuntite precum: radiografii sau analize de sange.
Cum sunt afectati romanii de durerile de spate?
Durerile de spate pot avea un impact foarte mare asupra vietii personale, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. Desi majoritatea durerilor de spate sunt acute si se vindeca dupa cateva zile sau saptamani, durerea cronica de spate descrie un tip de durere care persista mai mult de 3 luni.
Asemanatoare din punct de vedere al simptomelor, durerile de spate inflamatorii sunt adesea confundate cu cele mecanice, iar posibilii pacienti nu isi dau seama daca sufera din cauza unei afectiuni de tip inflamator precum spondilita anchilozanta, care se poate agrava odata cu timpul. Din acest motiv, diagnosticarea timpurie este esentiala! Persoanele care au dureri de spate care dureaza de cel putin 3 luni pot completa chestionarul campaniei „Nu-ti intoarce spatele” (http://www.reumatism.ro/nuintoarcespatele/autoevaluare/) pentru a afla daca sunt predispuse sau sufera deja de dureri de spate de tip inflamator.
In cazul persoanelor care au o durere de spate persistenta, vizita la medic este esentiala.
Nu ignora durerile de spate! Nu-ti intoarce spatele!
Initiativa ”Nu-ti intoarce spatele” este un proiect derulat de catre Liga Romana contra Reumatismului si Societatea Romana de Reumatologie ale carui obiective sunt reducerea timpului de diagnostic si cresterea ratei de prezenta la medic pentru investigatiile specifice durerii de spate de tip inflamator.