O omletă cu şuncă şi brânză, un grătar şi un peşte. Greşeala care poate să ne îmbolnăvească
Ficatul taie orice proteină animală din hrană. Produsul final este reprezentat de acidul uric din sânge. De la acest nivel, acidul uric este transportat, tot prin sânge, la rinichi.Unde va fi filtrat şi excretat în urină în proporţie de 70%
Supra-productia de acid uric nu e, iniţial, o boală propriu-zisa, ci un factor de risc metabolic.
După consumul de proteine din carne, ouă, brânzeturi rezultă deşeuri pe care organismul le elimina din sânge în urină. Cele mai importante sunt: acidul uric, creatinina şi ureea. Aceste substanţe se găsesc în mod normal, în sânge, în concentraţii mici. Dar ele devin otrăvitoare pentru organism dacă depăşesc un anumit nivel de concentraţie.
O omletă dimineaţă cu şuncă şi brânză, un grătar la prânz şi un peşte. Tocmai v-aţi depăşit cu 90% necesarul zilnic de proteine de origina animală. Dacă aţi făcut excese, beţi apă. Şi mai e un mecanism reglator: în timpul efortului fizic, cantitatea de protene scade şi ea, proteinele din sange, crescând filtrare proteinei în urină. Cantitatea de apă eliminata prin rinichi scade, iar cantitatea de proteina din urina creşte.
Aşadar mişcarea reglează excesele.
Dacă în sumarul de urină e specificat că aveţi proteine în exces, mergeţi la medic.
Ureea este de asemenea produsul descompunerii proteinelor din hrană. Sediul principal de formare este ficatulul. Ureea din sânge arată gradul de hidratare al organismului.
Creatinina este o altă analiza care descrie funcţia renală. Dacă observaţi valori normale ale creatininei în buletinul de analiza, dar la limita superioară, discutaţi cu un medic specialist. Înseamnă că pierdeţi celule funcţionale ale rinichiului.
Din nou, mergeţi la specialist dacă valoarea creatininei este la limita superioară. Acesta vă calculează ulterior aşa numitul clearance la creatinina. Este modul prin care se măsoară exact activitatea renală. Astfel se poate stabili insuficienţă renală.
Sursa: Pro TV
Etichete: apa, sange, sanatate, ficat, proteine, analize, uree, creatinina, acid uric,
Dată publicare:
19-04-2019 08:23