Ce efecte are coplata pentru serviciile medicale. Reacții pro și contra


Ultimul update: Sambata 13 Aprilie 2019 07:58
Data publicarii: Vineri 12 Aprilie 2019 18:10
Categorie: Stiri Sanatate

Coplata în sănătate, denumită contribuţie personală, trebuie să acopere diferenţa dintre suma decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi costul efectiv al tratamentului şi va fi instituită doar la privat.

Anunţul a venit de la Ministrul Sănătăţii într-o dezbatere organizată la minister. Operaţiile în clinicile particulare ar putea fi mai ieftine, însă pacienţii vor fi nevoiţi să plătească pentru unele analize care până acum erau gratuite, cum ar fi o examinare cu rezonanţă magnetică sau un computer tomograf.

În replică, reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi spun că oamenii care nu au bani nu vor mai merge la doctor.

''Covârșitoarea majoritate a pacienţilor plătesc analize medicale la ora actuală. Ştiţi că sunt oameni care amâna şi câte 3 luni să meargă la medic, deşi au o boală acută, pentru că nu au bani?'' - spune un reprezentant al pacienților.

Iar contribuţia personală care ar trebui să intre în vigoare înseamnă că bolnavul va fi nevoit să dea mai mult, spun reprezentanţii pacienţilor.

Concret, până acum analizele medicale, fie că vorbim de cele uzuale sau de cele paraclinice cum sunt RMN sau CT, erau gratuite dacă pacienţii aveau bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist, indiferent că erau făcute la stat sau la privat.

După intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă privind coplata, furnizorii privaţi vor avea dreptul să ceară bani de la bolnavi, pentru a-şi acoperi costurile. Însă atunci când e vorba de operaţii, pacienţii pot ieşi mai ieftin, susţin reprezentanţii spitalelor private.

Cristian Hotoboc, PALMED: ''Pentru o operaţie de apendicită, statul decontează 1600 de lei, ea costă 6000 de lei... Noi nu aveam voie să cerem bani de la pacienți, aşa că nu făceam contract cu casa şi pacientul plătea tot... Acum va deconta statul o parte şi pacientul restul.''

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: ''Pacientul oricum plăteşte când merge la privat. Până la urmă trebuie să scoatem şi privatul din zona gri, pentru că în anumite situaţii ne folosim de privat, ei sunt cei care completează sistemul de sănătate când noi nu putem face față.''

Problema este că majoritatea bolnavilor nu îşi permit să plătească niciun ban în plus pentru analizele care se pot face gratuit, spun reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi. Ei afirmă că statul ar trebui să le acopere anumite analize şi intervenţii, fie că se fac în spitalele publice, fie în cele particulare.

Vasile Barbu, preşedinte al Asociaţiei Nnaţionale pentru Protecţia Pacienţilor: ''90% din serviciile medicale paraclinice sunt la privat. Ministerul Sănătății ne trimite la privat, dar ne trimite neasiguraţi, deşi noi suntem asiguraţi. Când iniţiez actul medical nu ştiu cât voi plati.''

În plus, nu se menţionează nicăieri o limită a taxelor care ar urma să fie cerute de la bolnavi.

Schimbarea legislaţiei ar trebui să aducă o concurenţă mai mare între clinicile private, dar nu o creştere a preţurilor. Odată cu intrarea în vigoare a OUG, unităţile particulare ar trebui să afişeze pe site-uri tarifele analizelor şi ale intervenţiilor chirugicale.

E totuşi posibil ca anumite servicii medicale să rămână gratuite, inclusiv la furnizorii privaţi.

Cristian Hotoboc, PALMED: ''Radiologie şi analize nu va plăti nimeni nimic, doar la imagistica. Vom stabili de comun care e pachetul de bază la care nu se cere nicun leu în plus de la pacient, la fel la imagistica.”

Rosalinda Lepădatu, asociație pacienţi: ''Ajungem la problema alocărilor bugetare: dacă ar fi alocaţi suficienţi bani de la bugetul de stat, pacienţii nu ar mai plati.''

Coplata, denumită contribuție personală, nu va putea fi cerută de unităţile sanitare de stat şi nici de medicii de familie, susţine ministrul Sănătăţii. Actul normativ ar trebui adoptat prin ordonanţa de urgenţă.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Lipsa de aparatură din spitale ucide mii de bebeluşi. Unde sunt incubatoarele promise de minister
Lipsa de aparatură din spitale ucide mii de bebeluşi. Unde sunt incubatoarele promise de minister
Toate infecţiile cu transmitere intimă trebuie tratate în cuplu. Tratamentul vizează ambii parteneri
Toate infecţiile cu transmitere intimă trebuie tratate în cuplu. Tratamentul vizează ambii parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Situație critică din cauza lipsei vaccinurilor
Situație critică din cauza lipsei vaccinurilor. Decizia inumană pe care trebuie să o ia medicii
Anunțul ministrului Sănătăţii privind data la care va avea loc examenul de rezidenţiat
Cum arată cele 5 paturi pentru marii arși, inaugurate la Iași de ministrul Sorina Pintea
Amenzi pentru şcolile care nu au fiole de adrenalină. Ce riscă elevii, în lipsa acestora
Maternitățile din țară, dotate cu peste 1.000 de incubatoare. De ce a întârziat achiziția
Primul centru anti-depresie din România. Unde pot suna cei care au nevoie de ajutor
sorina pintea
Ministrul Sănătăţii, despre cumpărarea vaccinului pentru copii nerecomandat sub 3 ani: "S-a procedat oarecum corect"
Dispar 1000 de locuri la rezidențiat, în plină criză de medici. Se anunță grevă japoneză
Primele 5 cazuri de gripă, confirmate mai devreme. Avertismentul medicilor
La 4 ani de la Colectiv a fost inaugurată Clinica pentru Marii Arși din Timișoara
Cum decurge programul „locuințe pentru medici”. Statul le oferă chirii de maxim 500 de lei
Unui bărbat i-au crescut sâni după ce a luat un medicament antipsihotic. Ce daune a primit