O igiena incorecta poate duce la cea mai frecventa infectie vaginala, candidoza. Care sunt cele mai frecvente greseli
75% dintre femei vor suferi de-a lungul vietii de candidoza. Vorbim despre un microorganism care traieste in mod normal in corpul uman, dar care poate fi destabilizat de factori externi.
Boala netratata, in schimb, duce la cercivite - infectii ale colului uterin.
Aproximativ 15 specii de bacterii mentin un PH acid in interiorul vaginului. Acest mediu face ca microbii care ar putea sa produca boli sa nu aiba sanse de viata. Pe de alta parte, nivelul normal de hormoni estrogeni este o conditie necesara pentru un mediu vaginal sanatos.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Hormonii fac ca epiteliul vaginal sa ajunga la maturitate. Doar acesta alimenteaza bacteriile bune. Spre exemplu, la scaderea dramatica a estrogenilor, asa cum se intimpla la menopauza, creste frecventa infectiilor vaginale.
Indiferent de varsta, mediul vaginal poate fi usor distrus prin igiena incorecta:
Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: "Femeile e bine sa fie invatate sa nu se spele in vagin cu nicio solutie si nici cu apa pentru ca el se autocurata."
Anti-bioticele, hormonii steroizi si igiena intravaginala sunt cei trei factori principali care distrug echilibrul vaginal. De asemenea sarcina, menopauza, dar si anticonceptionalele determina schimbari homonale care perturba echlibrul local. Si ofera conditii optime pentru explozia micro-organismului numit candida. Infectia nu e cu transmitere intima, dar ambii parteneri au nevoie de tratament corect, simultan. Cea mai frecventa infectie vaginala e si cea mai greu de tratat.
Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: "In candidoza agentul patogen de transforma intr-o forma mai rezistenta, se numesc spori de candida, care raspund greu la tratament si pacienta isi vindeca candidoza pentru o perioada ade 3-6 luni dar aceasta va repararea, de multe ori, anual in viata unei femei tinere."
De aceea, la varsta fertila una dintre principalele recomandari ale ginecologilor este sa evitati dulciurile concentrate si laptele dulce, care ii ofera micro-organismului conditii optime pentru dezvoltare. Pentru ca vorbim de o frecventa mare a acestei infectii, iar in unele cazuri nu da simptome, medicii sugereaza sa aveti un comportament proactiv.
Andreas Vytoulkas, medic specialist ginecolo: "Ce inseamnasa fii proactiv? In fiecare an, orice femeie care are viata sexuala active sa isi faca controle ginecologic anual. Un test Papanicolau, sa luam secretii - frotiu si culturi, si sa a vedem sa daca microscopic totul e in regula."
Candidoza vaginala netratata poate genera boala inflamatorie pelvina, adica inflamatiile organelor genitale, dar si infectii urinare.