Raciti in aceeasi perioada a anului? Care este cauza in 90% din astfel de situatii
Un virus respirator e usor de vehiculat iarna. Dar daca raciti in aceeasi luna, mai multi ani la rand, daca aveti infectii in zona ORL sau pe suprafata pielii, repetat, in sezonul rece, de vina sunt, in majoritatea cazurilor, alergiile.
Faceti infectii din sfera ORL in aceeasi luna din an sau in acelasi anotimp? In acest caz, mergeti la specialist. Exista un risc de 90% sa suferiti, de fapt, de o alergie respiratorie.
Anotimpul rece este preferatul virusurilor cu transmitere respiratorie. Va infectati cu un virus, capatati imunitate specifica doar pentru acel micro-organism. Luati contact cu un alt virus, sunteti pretabili oricind la o noua infectie. Prima masura prin care limitati aceste infectari este sa circulati cat mai mult in aer liber, chiar daca e frig. In spatii deschise, virusurile se disperseaza si e greu sa va infectati.
Pe de alta parte, in interior, incalzirea centrala presupune uscarea severa a aerului. Se usuca, simultan, si mucoasa respiratorie, se fisureaza si virusurile patrund direct in sange.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dr. Brandusa Petrutescu, medic specialist alergolog: “De aceea e bine sa consumam multe lichide si in sezonul rece si in sezonul cald pt a hidrata aceasta mucoasa din interior.”
Apa bauta in cantitati mari este un alt mijoc prin care va aparati de raceli pe timpul iernii. E adevarat, aveti la dispozitie umidificatoare, dar acestea nu va hidrateaza mucoasele respiratorii. Doar favorizeaza inmultirea acarienilor din praful de casa si a mucegaiurilor.
Dr. Brandusa Petrutescu, medic specialist alergolog, despre umidificatoare: “cresc riscul de aparitie a alergiilor la acarieni si mucegaiuri. Intre acariaeni si mucegai chiar exista o stransa legatura, acarienii se hranesc cu resturi de mucegai si elimina in fecale mucegaiuri, le recircula.”
De aceea, in interior atat pentru reducerea infectiilor virale cat si pentru reducerea riscului de alergii la acarieni si mucegaiuri aveti nevoie de dispozitive care atrag apa din aer, asa numitele dez-umidificatoare.
Cu toate aceste masuri, alergicii vor face infectii respiratorii sau in zona ORL aproape permanent in sezonul rece. Spre exemplu, in cazul lor, se constata cu 40% mai multe otite serosae, care declanseza un cerc de afectiuni.
Dr. Elena Latcan, medic primar ORL: “de la raceli repetate, se acumuleaza niste microbi care produc niste toxine care merg prin sange. Noi le dam un tratament cu antibiotic, antialergic. Toate aceste toxine alergizeaza organismul.”
Alergicii pot avea, in sezonul rece, si infectii repetate pe suprafata pielii.
Dr. Andreea Merticariu, medic specialist dermatolog: “in aceste cazuri dematita apare pe fondul declansarii inflamatiei, apare ca o alergie fara de focarul de infectie in leziune de pe piele, neregasindu-se bacteria respectiva, ci doar pentru ca in organism exista un mediu pro-inflamator mai usor se inflameaza si pielea.”
Aceste evenimente infectioase au nevoie, in primul rind, de evaluare la alergolog.