Inrosirea ochilor, un simptom ignorat de multe ori de adulti. Ce se ascunde in spatele acestei situatii

Ultimul update: Joi 28 Ianuarie 2016 07:04
Data publicarii: Luni 25 Ianuarie 2016 08:40
Categorie: CSID

Ochii nostri intra in contact, zilnic, cu 14.000 de substante chimice. Doar in 10% din cazuri inrosirea lor este o reactie alergica. Atentie mare, asadar: cereti ajutorul unui specialist de cate ori va treziti intr-o astfel de situatie.

Conjunctiva este o membrana cu rol de protectie. Acopera atat pleoapele, cat si portiunea anterioara a globului ocular. Inrosirea ochiului inseamna inflamatia acestei membrane. Cauzele pot fi virusurile sau bacteriile. Tratamentul evident difera. Dintre germenii patogeni, cel mai periculos este mico-plasma, care se ia de obicei din piscine.

Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: "Pot sa de keratite adica o afectare a corneei, car poate sa fie vindecata in procent de 100% daca pacientul vine la doctor sau poate sa ramana cu leziuni."

Acestea scad acuitatea vederii. Pe de alta parte, orice reactie alergica poate influenta direct mucoasa. In aceasta perioada, frecvente sunt cele la frig. Scolarii, de exemplu, sunt o categorie expusa: la agresiunea gerului de afara se adauga si praful de creta din salile de curs.

Pe de alta parte, in cazul celor mici, o infectie a tractulul digestiv, manifestata prin scaune diareice, poate duce la… alergie. Situatia descarca toxine, care declanseaza o reactie a sistemului imunitar.

Cele trei tipuri de comportament pe care copiii le invata din familie. Cum incepe victimizarea celor mici

Ioan Bradu Iamandescu, medic primar alergolog: "Toxinele acestea, mai ales ale microbilor care populeaza intestinul gros degranuleaza mastocitele."

Mastocitele sunt celule mari, concentrate in jurul vaselor de sange. Pot fi distruse de toxinele care apar in infectii. De aceea, daca observati episoade de urticarie sau conjuctivita, pe care puteti sa le legati de infectii suferite anterior, spuneti-i medicului.

Ochiul rosu poate trada si diagnostice severe, preponderent la varsta a doua. Oftalmologii spun insa ca tocmai persoanele din aceasta categorie nu considera util un examen de specialitate. Glaucomul cu unghi ingust se manifesta cu ochi rosu. Tensiunea intra-oculara creste alarmant.

Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: "Si atunci pacientul trebuie sa vina la doctor sa i se puna perfuzii hipotensoare sa i se scada tensiunea intraoculara. Ulterior poate sa se faca tipuri deosebite de infterventii chirugicale."

Ochiul rosu poate trada inflamatii ale polul anterior. Pot aparea lipiri patologice intre iris si cristalin. O situatia extrem de grava, in lipsa tratamentului.

Tot acelasi banal simptom poate indica o asa numita uveita in toate structurile ochiului. E nevoie de internare urgenta in spital.
 

Raciti in aceeasi perioada a anului? Care este cauza in 90% din astfel de situatii

Raciti in aceeasi perioada a anului? Care este cauza in 90% din astfel de situatii

sucuri de fructe

OMS recomandă evitarea sucurilor de fructe și legume la copii. Problemele pe care le pot cauza

Cazurile în care mierea trebuie consumată în dozele recomandate de medic

Contradicțiile dintre părinți pot bulversa copilul pentru tot restul vieții. Avertismentul psihologilor

Boala parodontală, evoluție rapidă la tineri. Semnele la care trebuie să fim atenți

Riscurile la care se expun cei care nu-şi verifică glicemia

Cum să recunoaștem semnele de pericol într-un salon de manichiură sau la stomatolog

afine

De ce este bine să mâncăm afine în fiecare zi. Care sunt beneficiile