Inrosirea ochilor, un simptom ignorat de multe ori de adulti. Ce se ascunde in spatele acestei situatii
Ochii nostri intra in contact, zilnic, cu 14.000 de substante chimice. Doar in 10% din cazuri inrosirea lor este o reactie alergica. Atentie mare, asadar: cereti ajutorul unui specialist de cate ori va treziti intr-o astfel de situatie.
Conjunctiva este o membrana cu rol de protectie. Acopera atat pleoapele, cat si portiunea anterioara a globului ocular. Inrosirea ochiului inseamna inflamatia acestei membrane. Cauzele pot fi virusurile sau bacteriile. Tratamentul evident difera. Dintre germenii patogeni, cel mai periculos este mico-plasma, care se ia de obicei din piscine.
Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: "Pot sa de keratite adica o afectare a corneei, car poate sa fie vindecata in procent de 100% daca pacientul vine la doctor sau poate sa ramana cu leziuni."
Acestea scad acuitatea vederii. Pe de alta parte, orice reactie alergica poate influenta direct mucoasa. In aceasta perioada, frecvente sunt cele la frig. Scolarii, de exemplu, sunt o categorie expusa: la agresiunea gerului de afara se adauga si praful de creta din salile de curs.
Pe de alta parte, in cazul celor mici, o infectie a tractulul digestiv, manifestata prin scaune diareice, poate duce la… alergie. Situatia descarca toxine, care declanseaza o reactie a sistemului imunitar.
Ioan Bradu Iamandescu, medic primar alergolog: "Toxinele acestea, mai ales ale microbilor care populeaza intestinul gros degranuleaza mastocitele."
Mastocitele sunt celule mari, concentrate in jurul vaselor de sange. Pot fi distruse de toxinele care apar in infectii. De aceea, daca observati episoade de urticarie sau conjuctivita, pe care puteti sa le legati de infectii suferite anterior, spuneti-i medicului.
Ochiul rosu poate trada si diagnostice severe, preponderent la varsta a doua. Oftalmologii spun insa ca tocmai persoanele din aceasta categorie nu considera util un examen de specialitate. Glaucomul cu unghi ingust se manifesta cu ochi rosu. Tensiunea intra-oculara creste alarmant.
Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: "Si atunci pacientul trebuie sa vina la doctor sa i se puna perfuzii hipotensoare sa i se scada tensiunea intraoculara. Ulterior poate sa se faca tipuri deosebite de infterventii chirugicale."
Ochiul rosu poate trada inflamatii ale polul anterior. Pot aparea lipiri patologice intre iris si cristalin. O situatia extrem de grava, in lipsa tratamentului.
Tot acelasi banal simptom poate indica o asa numita uveita in toate structurile ochiului. E nevoie de internare urgenta in spital.