Cum iti poti convinge copilul sa te asculte, fara sa-l certi. Regula de aur pe care o recomanda psihologii

Ultima actualizare: 09-03-2016 07:06

Cei mai multi adulti, observa sociologii, sunt intr-o permanenta stare de urgenta legata de serviciu si de treburile zilnice de cele mai multe ori.

Pe de alta parte, in relatia cu propriii copii starea de urgenta se combina cu statutul de autoritate, iar rezultatul este un dezastru de comunicare de care cei mai multi sunt constienti abia cand devin parinti de adolescenti.

Pentru adultii de astazi ritmul ametitor al zilei inseamna in primul rand bifarea sarcinilor de serviciu si a celor adiacente lor. Presupune, spun sociologii, un fel de urgenta in toate relatiile. Totusi, daca un adult poate sa inteleaga si pe fuga ce i se comunica, un copil, niciodata.

Din pacate, in multe familii apare un fenomen ingrijitorator. Cumulul unor factori precum lipsa timpului petrecut impreuna, vesnica agitate si statutul autoritar al parintilor, care fac reguli si cer sa fie respectate, duce la dezastru. Care se poate evita.

“Daca copilul intelege ca regulile sunt date pe fata pamantului doar pentru ca asa au chef parintii lor, ori de cate ori au probleme cu parintii, nu vor respecta regulie.” spune Diana Stanculeanu, psiholog.

''Trebuie sa te speli pe dinti pentru ca risti sa te imbolnavesti altfel!" si nu "Spala-te mai repede ca plecam!" In felul acesta regulile aparent dure devin automatisme care usureaza viata celor mici si pe a celor mari.

E recomandat ca in tot acest proces sa nu folositi cuvantul "NU", ci doar explicatii, concluzii logice. ''In casa mergem, afara alergam''. Asa e mult mai usor de inteles de catre un copil interdictia: ''Nu fugi pe hol!''

Si noua adultilor, daca nu ne sunt explicate sensurile legilor, sanctiunile care deriva din incalcarea lor, cine le-ar mai respecta.

Iar explicatiile, spun psihologii, e bine sa fie repetate. Mentionarea lor in treacat, o singura data, va fi imediat stearsa din memoria copilului.

“Nu ii explici copilului cand e in criza si da cu picioarele si cu mainile sau arunca obiecte, nu ma duc sa ii explic nu e bine ce faci!” spune psihologul Nicoleta Burlacu.

Il linistiti si apoi ii povestiti o regula care ar putea preveni crizele. In acest context pedeapsa in locul explicatiei nu face decat sa intareasca comportamentul negativ.

Nicoleta Burlacu, psiholog: “Copilul e bulversat in momentul in care il pedespsesc pentru ca el nu stie ce a facut rau!”

Dezastrele in comunicare cu propriul copil fac adolescenta imposibila. In ambele tabere.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO