O fotografie în fiecare lună pentru leziunile pielii. Pozatul aluniţelor sau petelor, metoda excelentă de monitorizare

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Pozatul aluniţelor reprezinta o metoda excelentă de monitorizare. Evident, dacă este însoţită şi de o programare la dermatolog pentru un control de rutină.

Dr. Amalia Anghel, medic dermatolog: "Trebuie să învăţăm să trăim o medicină avansată şi să facem prevenţie,  imaginile ne ajută să decelam melanoame în stadiu incipient, când e vindecabil chirugical".

Melanomul este cel mai agresiv cancer dezvoltat de organismul uman.

O dată pe an corpul trebuie fotografiat de către dermatolog în poziţii standard. Astfel încât să fie acoperită toată suprafaţa pielii. Apoi, cu ajutorul dermatoscopului, sunt mărite de până la 70 de ori leziunile suspecte.

An de an trebuie să arhivaţi astfel de imagini. Computerul poate face comparaţii, iar medicul poate intepreta. Asta înseamnă prevenţie. Şi mai util este să faceţi acelaşi lucru acasă.

Roxana e exemplu tipic de persoană pentru care expunerea solară aduce riscuri. Mai mult, pielea ei a fost arsă în copilărie:

Dr. Amalia Anghel, medic dermatolog: "Arsura solară din copilărie creşte riscul de a dezvolta melanom la orice varsta, se întâmplă o traumă care nu trece niciodata şi, din păcate, o clonă celulară e suficient de bolnavă ca să dezvolate boala".

Boala poate fi decoperita incipent şi tratată prin aceste fotografii. La ora actuală leziunile suspecte pot fi vizualizate şi sub suprafaţa vizibilă a pielii. Se face astfel un fel de biopsie imagistică. Unda laser străbate straturile şi transmite imagini din profunzimea acesteia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO