O examinare imagistica anuala a sanului este obligatorie, indiferent de varsta. Este singura metoda eficienta pentru a descoperi leziuni in stare incipienta care pot tratate.

Astfel, cresc sansele de a tine departe una dintre maladiile secolului: cancerul.

Nu ignorati nicio afectiune benigna de la nivelul sanului. Mai mult, respectati tratamentul recomandat de specialisti.

In unele cazuri, abordarea corecta a tumorilor benigne de san poate preveni cancerul.

Orice femeie ar trebui sa faca anual o ecografie de san. Iar dupa 40 de ani se impune o mamografie de control in lipsa oricaror simptome.

Daca e descoperita o leziune la san, mamografia poate da indicii despre vechimea acesteia.

Dr. Mirela Florea, medic primar radiolog: "Calcificarile arata de fapt stadiul de evolutie al unei tumori, indiferent ca este benigna sau maligna, arata vechimea unei tumori in san. In general, arata ca formatiunile sunt de data mai veche indiferent ca este un cancer sau o leziune benigna".

Nu ignorati recomandarile medicilor privind tumorile benigne. Acestea pot fi solide sau cu un continut de lichid.

Dr. Cristian Bordea, medic primar chirurgie oncologica: "O parte din aceste tumori - tumorile solide - si cele care au risc de a se maligniza in viitor au indicatie chirigicala. Tumori benigne, cum ar fi chisturile, nu au indicatie chirurgicala in general. Pot capata recomandare chirurgicala daca se suspicioneaza leziuni intrachistice".

Prezenta unei tumori benigne indica un risc crescut de cancer. De aceea, trebuie tratata. In cazul in care medicii suspecteaza prezenta unei afectuni maligne, ei recomanda biopsia.

Ecografiile si mamografiile regulate nu trebuie ratate nici de persoanele care au rude diagnosticate cu cancer de san. In aceste situatii, prima mamografie de control se face mai devreme de 40 de ani.

Dr. Mirela Florea, medic primar radiolog: "Reviste americane de specialitate spun ca o mamografie e bine sa fie facuta cu 10 ani inaintea varstei de aparitie a cancerului la mama".

Aceasta indicatie se mentine si daca bunica, matusa sau sora au fost diagnosticate cu cancer de san. Este cel mai frecvent tip de boala maligna care afecteaza femeile.