Nu suntem inca adaptati sa stam, iar miscarea face diferenta. Sfaturile medicilor pentru a evita greseli la nivelul genelor

30-12-2015 08:40


60% dintre persoane duc o viata sedentara. Iata concluzia la care a ajuns Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Lipsa miscarii influenteaza calitatea materialului genetic, creste riscul de diabet si de boli cardio-vasculare. Aveti acelasi ADN in fiecare celula din organism. Va nasteti cu aceste informatii. De 20 ani insa stim ca mediul le influenteaza decisiv. In mediul in care traiti, miscarea face diferenta. Spre exemplu, este una intre armele prin care scade probabilitatea ca, la nivelul genelor, sa apara greseli. Greselile la acest nivel inseamna cele mai grave boli.

Ecaterina Tataru, genetician: "Acestea se pot manifesta sau nu in functie si de cum ne comportam noi cu organismul nostru. Da, nu lasam factorii mutageni sa isi faca de cap."

Factorii mutageni sunt aerul poluat, de care nu aveti cum sa scapati, mincarea inalt procesata industrial si expunerea pe perioade lungi la radiatii solare.

Miscarea e cea care face diferenta in privinta alimentarii cu energie a fiecarei celule. Hormonul insulina, produs de pancreas, transporta nutrientii din mincare in celule, unde sunt folositi. Fara acest hormon, viata nu e posibila. Productia pancreasului e normala in conditiile activitatii zilnice.

Acad. Prof. dr Constantin Ionescu-Targoviste, medic primar diabet si boli de nutritie: "El va fi protejat pentru ca este proiectat sa asigure echilibrul metabolic la un om normoponderal, cum era in vechime, aveau putina mancare si alegau foarte mult sa o obtina."

Iar in privinta riscului cardio-vascular, ecuatia e simpla:

Prof. dr. Dragos Vinereanu, medic primar cardiolog: "Omul s-a nascut facand efort, alergand dupa animale. Faptul ca noi nu facem efort e o adaptare negativa care aparut pe parcusul evolutiei."

Biologic nu suntem inca adaptati sa stam. Inadaptarea se traduce prin dislipidemie. Adica valori crecute alte grasimilor in singe. Evolueaza spre atero-scleroza, cauza numal 1 de mortalitate la nivel mondial.

In special cand aveti mese bogate, miscarea e mai importanta ca oricand. Cantitatea mare de hrana devine stres pentru tot organimul uman. Si singurul antidot pe care il aveti la indemana NU se gaseste la farmacie. Ci in parc, pe strada sau intr-o sala de sport.