Cum sa-i construiesti copilului tau un psihic puternic. Sfaturile psihologilor pentru parintii care muncesc mult
Ii cumpar copilului tot ce-mi cere, ii ofer o educatie buna. Nu e de ajuns ca sa NU se simta abandonat, spun psihologii. Vorbim despre modul in care percep cei mici acest sentiment.
Si descriem, tot cu ajutorul unui specialist, definitia abandonului din dictionarul explicativ al limbii romane.
Diana Stanculeanu: “Copiii inteleg iubirea si atasementul din partea parintilor in termen de comportament direct, timp petrecut impreuna si atentie directa”.
Alegeri 2024
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
Atentia directa inseamna sa-l ascultati cand va da detalii importante pentru el: ‘’Am un prieten nou’’. ‘’Am desenat ceva la gradinita! Vrei sa-ti arat ce?’’, ‘’M-a certat doamna!’’
Ligia Moise, psiholog: “Oricat de terminati am fi la sfarsitul zilei , daca va veni copilul la tine, indiferent de cat de obosit esti, te opresi si il asculti”.
In caz contrar va simti tocmai abandonul.
Epuizarea fizica si psihica a parintilor este al doilea motiv pentru care cei mici se simt abandonati.
Diana Stanculeanu, “Salvati copii’’: “Copiii nu inteleg ca mama munceste 14 ore pe zi pentru a castiga suficienti bani incat sa le fie bine. Ei au nevoie ca mama sa fie acolo macar din cand in cand”
Din cand in cand, puteti sa ii suprindeti cu o zi de concediu pe care sa le-o dedicati. Iar in timpul zilelor interminabile de munca, ori dimineata ori seara, preparati masa impreuna, jucati-va putin, vorbiti si cereti sfatul copilului, spun psihologii. Aceasta inseamna interactiune directa, singura pe care o inteleg.
Pupati-i ori de cite ori aveti ocazia. Generatii intregi au crescut cu ideea ca un copil pupat prea mult e un copil rasfatat.
Diana Stanculeanu, “Salvati copii’’: “A-mi manifesta concret afectiunea fizica fata de copil nu numai ca nu este rasfat, ci e una dintre modalitatile prin care copiii inteleg ca sunt iubiti si accepati si ca nu sunt abandonati emotional”.
E cea mai simpla modalitate de a le construi un psihic puternic.