Nu incercati sa va impacati copilul cu o prajitura. Riscurile comportamentului dependent

Ultima actualizare: 01-08-2013 06:54

Copilul dumneavoastra e suparat? Nu incercati sa-l binedispuneti cu o prajitura si nici cu o strangere in brate. Astfel riscati sa incurajati comportamentul dependent.

''As manca o ciocolata intreaga!''. Fiti atenti daca aceasta afirmatie este facuta de un copil.

In unele cazuri poate fi o reactie la diverse nevoi emotionale puternice.

Va vedeti copilul trist? Nu-i oferiti drept compensatie o prajitura. Si infranati-va nevoia instinctiva de a-l lua in brate.

Daca ii oferiti un desert sau o imbratisare, micutul ar putea crede ca o suparare poate fi compensata astfel. In felul acesta construiti tocmai comportamentul de dependenta. Atentie si daca micutul termina o ciocolata pe nerasuflate.

Este foarte important sa stam de vorba si nu avem cum sa rezolvam dificultatile din viata noastra pana nu le punem in cuvinte, pana nu spun:"Am o problema, am nevoie de ajutor!"

Initiati astfel o conversatie cu cel mic fara sa il acuzati, fara sa fiti nervosi, fara sa-l pedepsiti. Este singurul ajutor real atat in copilarie, cat si la varsta adulta. Sugerati-i cum poate face fata problemelor si cum sa le rezolve singur.

Si la varsta adulta, alimentatia poate fi privita drept o compensatie emotionala.

Mai degraba va ajuta sa vorbiti cu apropiatii sau psihologii, sa puneti pe tapet problemele si sa nu incercati sa le ascundeti.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO