Nu eliminati dulciurile din dieta copiilor supraponderali. Cei mici risca sa ramana cu un coeficient de inteligenta scazut
De azi nu mai mananci nimic dulce! Este prima reactie a parintilor, cand medicul le spune ca au un copil supraponderal. Total gresit! In lipsa glucidelor, cel mic risca sa ramana cu un coeficient de inteligenta scazut.
Prea multe kilograme la varste prea mici. Este ingrijorarea pediatrilor, dar si a endocrinologilor din toata lumea. Un copil supraponderal nu va deveni un copil normo-ponderal doar prin crestere.
"Ideal ar fi sa intervii cat de repede poti. Parintii de multe ori se gandesc, nu-i nimic, o sa treaca, lasa ca o sa creasca", explica dr. Anca Hoisescu, medic specialist endocrinolog.
Indiferent de greutatea corporala, copilul are dreptul la o dieta normala. Spre exemplu, are nevoie zilnic ca 60% din hrana sa fie reprezentata de glucide.
"Daca eu nu ii dau glucide, risc ca el sa ramana cu un coeficient de inteligenta mai scazut, risc sa devina agitat, sa ajung apoi la psiholog sau la psihiatru", a dezvaluit dr. Cristina Balanescu, medic primar pediatru.
Aceasta deoarece creieul se hraneste cu zahar. Pe de alta parte, zaharul de calitate se obtine din fructe, legume dulci si cereale integrale. Va cere o prajitura? Ii dati o felie de cereale expandate cu un fruct dulce.
In dieta zilnica, orice copil mai are nevoie de 30% grasimi de calitate.
"Dar ca sa faci colesterolul ala bun, trebuie sa-l faci din lipid, care trebuie ingerat , care trebuie consumat", a explicat dr. Cristina Balanescu, medic primar pediatru.
Lipide de calitate obtineti din peste preparat la cuptor cu garnitura de legume. Altele decat cartoful. De asemenea, in orice salata puneti putin ulei presat la rece si cateva seminte. Tot zilnic, trebuie sa ii oferiti o portie de proteine. O felie de branza cu salata, o felie de carne cu salata sau un ou cu salata. Dar nu in combinatie cu paine sau cartof.
"Nu exista nicio dieta anume pe care trebuie sa o urmeze, pur si simplu trebuie sa manance la intervale regulate lucrurile de care are nevoie", a spus dr. Anca Hoisescu, medic specialist endocrinolog.
Copilul are nevoie de cinci mese pe zi. De preferat, cantitati mici si hrana de calitate.
Sursa: Pro TV
Etichete: dulciuri, alimentatie, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
21-06-2014 12:19