Nu aplicati regulile postului si la copii. De ce trebuie sa consume zilnic proteine animale
O portie mica de branzeturi, sau o portie mica de carne, sau un ou - iata ce trebuie sa primeasca un copil in fiecare zi, pana implineste 18 ani.
Sunt singurele produse care contin toti aminoacizii, subdiviziunile proteinelor, esentiali pentru fiecare celula a organismului uman. Cu atat mai mult cu cat vorbim despre un organism in crestere.
Tineti post in acesta perioada? Nu aplicati aceleasi reguli si la copii. Oferiti-le zilnic proteine animale.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
Cele mai bune provin din oua, branzeturi si carne. Copiii si adolescentii au nevoie in fiecare zi de 20 de aminoacizi din aceste alimente.
Fiecare celula din organismul uman este construita din proteine. Fiecare celula care se reinoieste are nevoie de asemenea proteine din hrana. In timpul copilariei si adolescentei, cand organismul se afla in dezvoltare continua, aportul de proteine din hrana devine vital.
Prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie Pediatrie: "El este un organism in crestere, in fiecare zi isi pune o caramida si atunci are nevoie de aportul acesta de proteine. Daca eu nu-i dau principiile alimentare importante, bineinteles ca organismul slabeste, slabeste si sistemul imun si sansele sa fac o serie de actiuni sunt mai mari. Daca intr-o zi ii dati celui mic un ou, a doua zi ii faceti peste, a treia zi ii oferiti o portie de branzeturi, a patra zi o portie de carne rosie sau carne de pasare. Si tot asa. Aceste produse animale se combina cu legume, dar nu cu cele amidonoase, cum este cartoful. In felul acesta sunt optim metabolizate".
De ce acesta rigurozitate in meniul unui copil?
Dr. Serban Damian, nutritionist: "Necesarul de proteine si in special de proteine de buna calitate, asa cum sunt cele din alimente de origine animala, este mai mare decat la adulti".
Dar proteine se gasesc si in cereale integrale si in leguminoase, adica in fasole, mazare, naut si linte. Totusi, proteinele de calitate superioasa exista doar in produsele animale. Acestea inglobeaza toate cele 20 de subdiviziuni, adica aminoacizii. Asadar, conteaza calitatea si nu cantitatea mare prezenta in farfurie.
Dr. Serban Damian, nutritionist: "Proteinele de calitate sunt proteine care contin toti cei 8 aminoacizi esentiali, acestia inseamna ca nu pot fi sintetizati in interiorul orgasnimul si trebuie sa ii luam din hrana. Daca nu exista un astfel de aminoacid, practic organismul sufera".
Asadar, daca un adult poate sa tina post fara probleme, chiar o perioada lunga, nu acelasti lucru se intampla cu un copil sau cu un adolescent.
Prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie Pediatrie: "Stim ca sunt posturi in care li se permite copiilor sa primeasca branza, ou, asadar a-l priva in totalitate de asta eu cred ca nu e un lucru atat de bun".
Si chiar daca vorbim despre componente esentiale ale hranei umane, proteinele nu trebuie sa depaseasc 15% din ratia zilnica, adica cel mai mic procent comparativ cu grasimile si glucidele. Acest principiu alimentar este vital pentru un copil bolnav sau aflat in covalescenta. In timpul sau dupa orice boala, unui copil ii faceti rau daca ii furnizati doar hrana vegetariana.