Mamografia digitală, investigația care poate depista cancerul de sân în stadii incipiente

Ultimul update: Luni 27 August 2018 10:09
Data publicarii: Luni 27 August 2018 10:02
Categorie: CSID

Cu ajutorul mamografului este posibilă inclusiv biopsia asistată de computer. Important e că totul să se întâmple când afecţiunile precum cancerul de sân sunt în stadii incipiente, deci vindecabile.

Modificarile infime din organism nu pot fi văzute la ecografie. În schimb, în cazul doamnelor, mamografia digitală cu tomosinteză  permite acest lucruru.

Cu ajutorul mamografului este posibilă inclusiv biopsia asistată de computer.  Important e că totul să se întâmple când afecţiunile precum cancerul de sân sunt în stadii incipiente, deci vindecabile.

Dr. Claudia Teodorescu, medic primar radiolog:Stadiul zero nu poate fi descoperit decât prin controale de rutină şi, în general, control mamografic, pentru că marea majoritate a carcinoamelor în stadiu zero sunt descoperite datorită prezenţei microcalcificărilor.”

Cancerul de sân  în primul stadiu, numit stadiul zero sau în SITU înseamnă o boală vindecabilă în procent mai mare de 98%. Când formaţiunea este atât de mică, medicul nu o vede pe imaginea mamografică, ci vede aşa numitele  microcalcificari, adică aglomerări de calciu punctiforme.

Ce se poate face în acest caz?  Odată ce medicul vede imaginea rezultată după mamografie, dacă are suspiciuni, poate indica puncția-biopsie asistată de mamograf. Specialistul stabileşte locul leziunii, apoi toată manevra e asistată de computer. Acul de biopsie va fi trimis de către computer, direct în leziune.

Dr. Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: „Puncţia nu doare, pentru că se face anestezie. E o manevră relativ simplă, se efectuază pe loc. Sunt studii care dovedesc că nu se împrăştie de acolo cancerul, iar pe de altă parte trebuie să avem diagnostic dinainte de a face orice fel de tratament.”

Examenul histopatologic sau, popular, biopsia, este singurul diagnostic de certitudine în cazul unei formaţiuni suspecte. Analizează şi descrie celulele direct din leziune.

Pe de altă parte, după biopsie, dacă formaţiunea e mai mare, ar trebui marcată, astfel încât chirugul să opereze ulterior ţintit.

Dr. Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: „După biopsie, când am terminat cu extragerera fragmente, se introduce un ac de marcaj ,un mic dispozitiv de 1 mm care va rămâne acolo, care e vizibil la mamografie, ecografie şi RMN şi ne va permite pentru totdeauna să ştim de unde am luat fragmentul.”
 
O dată pe an se face ecografie de sân, indiferent de vârstă. După 40 de ani, medicul vă recomandă  mamografia, la intervale pe care de asemenea vi le stabileşte. Important de ştiu este că înainte de sarcină aveţi nevoie de o investigaţia a sânului, astfel încât să fiţi sigură că nu există leziuni. Eventualele leziuni maligne sunt amplificate de sarcină.

Prof dr. Petre Bratila, medic primar ginecolog: Sarcina în sine este numai pe jumătate cunoscută  de organismul care o acceptă, jumate provenind de la alt individ. Sistemul imun coboară garda.”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

După vârsta de 20 de ani, chiar dacă nu simţiţi nimic la palpare, faceţi anual ecografia de sân
După vârsta de 20 de ani, chiar dacă nu simţiţi nimic la palpare, faceţi anual ecografia de sân
CSID
Investigația care detectează cele mai grave boli respiratorii
De ce este importantă medicaţia premenopauză pentru sănătatea oaselor
Lecţie importantă de educaţie imunitară pentru cei mici: expunerea la viruşi şi bacterii
Recomandarea medicului ortodont pentru copiii cu probleme la dantură
Ce recomandări fac medicii pentru perioada de dinaintea unei sarcini
Nu aşteptaţi mai mult de o săptămână de la depistarea unui chist la sân pentru a merge la medic
CSID
Cum avem grijă de pielea noastră. Orice modificare trebuie să ne trimită la medic