Medicii ne recomandă să facem, anual, trei tipuri de ecografie

18-12-2017 10:51


Ecografie

Medicina omului sănătos este idealul oricărui specialist. Înseamnă un set de teste, făcute regulat, în plină stare de sănătate.

Trei ecografii fac parte din temele obligatorii: ecografia de tiroidă, ecografia de sân şi ecografia de abdomen total. Recomandarea este să la repetaţi anual.

O dată pe an, sonda ecografului ar trebui să aprecieze, în cazul femeilor, ţesutul mamar. Se ştie că vorbim despre organe care, statistic, dezvoltă cele mai multe boli grave. Astfel, pot fi prevenite. Spre exemplu, anumite leziuni leziunile benigne la nivel sânului pot creşte riscul de cancer.

Dr. Claudia Teodoresc, medic primar radiolog: „Afecţiunile benigne pot să fie cu risc crecut, însemând că, de exemplu, hiperplazia cu atipii celulare poate să ducă la un risc de 8 ori mai mare de a face cancer mamar.”

Să ştiţi, înseamnă să preveniţi apariatia unei boli grave.

Ecografia de abomen total trebuie să intre în rutină ambelor sexe. Abdomenul conţine organe vitale care, de asemenea, dezvoltă numeroase boli grave.

Dr. Gabriela Smira, medic specialist medicină internă: „Nu trebuie să fim pacienti,  ca să fim controlaţi de 2 ori pe an. Includem ecografia abdomen total şi un set de analize complet şi astfel nu se poate să ajungem să decelăm boli în care doctorul să fie oblicgat să spună că e o boală terminală.”

8 din 10 femei din România vor dezvolta o boală a tiroidei în timpul vieţii. Nu ştim motivele, dar avem cea mai largă patologie tiroidiană din Europa. Prin ecografie pot fi depistate formaţiuni tiroidiene. Cele mai multe sunt benigne. În cazul nodulilor care au caractere ecografice suspecte, sunt necesare două analize de sânge - TSH şi calcitonina.

Dr, Mihai Daniel, medic primar chirurgie tiroidă: Medicul endocrinolog corelază aceste date, urmăreşte pacienţii , recheamă pacientul după 6 luni pentru un control. Dacă, în ciuda tratamenului dat de medicul endocrinolog, nu există nici o modifcare, atunci se apelează la medicul chirurg.”

Aceasta e medicina omului sănătos: adică informaţii despre propria persoană în stare de sănătate. Înseamnă control asupra propriei persoane.

Sursa: Pro TV