După vârsta de 20 de ani, chiar dacă nu simţiţi nimic la palpare, faceţi anual ecografia de sân
Fibro-adenomul mamar este cea mai frecventă tumora benignă. Dacă apare la o femeie foarte tânără, teoretic, nu sunt probleme. Asta nu înseamnă că trebuie să lăsaţi lucrurile aşa: tumora trebuie vizualizata la intervale regulate.
Fiecare persoană are un tendon al lui Ahile. Cu alte cuvinte, s-a născut cu un organ mai vulnerabil. Pe măsură ce trece timpul, trebuie să vă cunoaşteţi punctele slabe constituţional. Dar „tendonul lui Ahile” pentru jumătate din populaţia planetei, mai exact pentru sexul feminin, este aparatul genital şi sânul.
80% dintre toate cancerele apărute în rândul femeilor privesc aceste organe. Este motivul pentru care, anual, trebuie să mergeţi la ginecolog.
Dr. Vythoulkas Andreas, medic specialist ginecolog: "Insist ca o dată pe an să ne vedem pentru că e mult mai bine să facem un control şi să ne salutăm şi totul să fie în regulă decât să ne vedem o dată la 2-3 ani şi atunci să depistăm că avem o problemă".
În cadrul consultului ginecologic anual veţi face o ecografie transvaginala, examenul Papanicolau şi examenul secreţiilor. Această atitudine responsabilă trebuie să vă intre în rutină după debutul vieţii sexuale. Controlul ginecologic nu vă fereşte însă de cancere genitale. Dar, în cele mai multe cazuri, acestea apar cu leziuni pre-canceroase, care, odată tratate, nu evoluează periculos.
Dr. Vythoulkas Andreas: "Poate să fie un tratament medicamentuos, poate să fie un tratament chirurgical, dar este, repet, 96% este tratabil. Nu exista simptome şi atunci când apar simptomele deja este prea târziu".
Alături de examenul genital aveţi nevoie de o ecografie de sân. Şi aceasta începând tot cu 20 de ani şi chiar dacă nu simţiţi nimic la palpare. Fiecare investigaţie ecografică se păstrează. În felul acesta, când reveniţi pentru verificarea ecografică a sânilor, medicul va avea o imagine pentru comparaţie. E necesară dacă descoperă o formaţiune solidă benigna.
Fibro-adenomul mamar este cea mai frecventă tumora benignă. Aceasta trebuie supravegheta ecografic la intervale precizate de medic. În timpul investigaţiei, se verifica şi axila.
Dr. Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: "Pot exista uneori adenopatii tumorale. Deci cu aspect clar oncologic în axila respectivă şi să nu vedem nimic în sân, deşi punctul de plecare e în sân, pot să fie cancere care nu se văd nici la ecografie, nici la mamografie".
De asemenea, la orice ecografie se face şi examinarea Doppler care dă informaţii preţioase despre vascularizaria unei formaţiuni. Ţesuturile sănătoase sunt vascularizate discret. La fel, tumorile benigne. Prea multe vase de sânge într-o zonă înseamnă de asemenea suspiciune de cancer.
Uneori, nu se vede formaţiunea tumorală. Suspiciunea e ridicată tocmai de numărul şi aspectul vaselor de sânge din zonă. În aceste cazuri, după ecografie, urmează investigaţii de tipul RMN-ului sau CT-ului.