Legatura dintre vitamine si bacteriile din organism. Un academician explica de ce muraturile nu au niciodata acelasi gust
Avem de zece ori mai multe bacterii pe piele si in interiorul nostru, decat celule umane. Nu pot fi gindite separat de restul organismului.
Prin ele ne hranim si tot ele ele ne apara. Iar in ultimii ani, studiile au relevat ca de ele depinde si speranta de viata a fiecaruia. Cele 100 de trilioane de vietati alaturi de care traiti va pot fi prieteni sau dusmani. Cantaresc impreuna intre 1,5 si 2 kilograme din propria greutate. Si decid speranta de viata.
Doctor Maria Nica, medic primar medicina de laborato: “Fie sunt implicati in evolutia favorabila, fie daca sunt agresati prin regimuri de viata nepotrivite, alimentatie nesanatoasa, reactioneaza nu doar prin infectii ci inclusiv prin boli metabolice. Trebuie sa ne gindim ca micro-organsimele traiesc dinaintea omului pe pe pamant A nu le ignora e tot ce trebuie sa stim.”
De zece ori mai numeroase decat celulele corpului uman, aceste micro-organisme decid predispozitia la obezitate, diabet, precum si functionarea sistemului imunitar. Toate bacteriile din corpul uman formeaza MICROBIOMUL. Americanii l-au descifrat acum 3 ani.
In acest echilibru, creat de micro-organisme, omul poate interveni catastrofal. La nastere, fatul este steril. Imedit ce intra in contact cu mama, incepe sa fie colonizat in mod benefic. In cele mai multe maternitati din lume, imediat dupa venirea pe lume, bebelusul e aspirat, spalat si adus la terapie intensiva. Tehnologia ne-a indepartat de cele noua stadii instinctive pe care ar trebui sa le petreaca un copil dupa primele clipe de viata. Natura a programat ca, in prima ora dupa expulzare, fatul sa stea la pieptul mamei si sa ii preia bacteriile.
Academician doctor Octavian Popescu, microbiolog: “In decursul evolutiei am imprumutat de la bacteriile pe care le avem in tubul nostru gene de care aveam nevoie. Fara bacteriile din tubul digestiv nu am putea trai. Noi putem minca normal. Dar bacteriile isi aleg ce au nevoie si produc pentru noi vitamina B6, vitamin B12, vitamina K.”
Aceste vitamine, despre care stim in mod eronat ca le preluam din hrana, sunt indispensabile vietii. Tot in interiorul organismului bacteriile produc acid acetic - adica otet - acid propionic si acid butiric. Din toate aceste subtante, odata decompuse, obtineti energie. Adica viata
Valeria sta fata in fata cu... toata aceasta efervescenta. Priveste la cea mai mare populatie microbiana din organismul sau. De cinci ore a inghitit o capsula video de dimensiunea unui antibiotic, ce aptureaza 50.000 de imagini din esofag, stomac si intestine.
E doar o senzatie, dar camera video a trecut prin 500 de specii bacteriene situate in cavitate orala. A fost spalata de puternicul acid clorhidric din stomac. Si a ajuns in intestinul gros, unde lacto-bacilii, specii prietenoase de micro-organisme, incearca sa stea in echilibru. E vorba de aceeasi lactobacilli care dau gustul de acasa.
“Daca mincam muraturi, castraveciori de la o bunica si dupa aceea de la o alta bunica, sunt gusturi diferite pentru ca sunt specii diferite de bacterii care produc acidul lactic”, explica academicianul doctor Octavian Popescu.
Lacto-bacilii se iau usor din iaurt si muraturi conservate doar in sare, fara otet. Aceste populatii din colon asigura de fapt echilibrul metabolic. O parte se ocupa de distrugerea vegetalelor din hrana. O alta parte - de distrugerea produselor de origine animala.
Doar vegetale pe masa, din motive de detoxifiere spre exemplu, inseamna sa favorizati o tabara bacteriana. Cum, de altfel, doar proteine animale inseamna o destabilizare a taberei opuse. Haos in organism, adica. Nicidecum curatare ori scadere ponderala. Iar acest aspect intervine negativ in propria speranta de viata.