25 de boli se pot lua prin contact intim neprotejat. Ce trebuie sa stie tinerii inainte de a-si incepe viata sexuala
Cele mai multe boli cu transmitere sexuala sunt cauzate de bacterii. De regula, pot fi invinse cu antibiotice. Infectiile virale, in schimb, desi pot fi controlate, raman incurabile.
Trei dintre ele sunt extrem de frecvente - herpesul, HPV-ul si hepatitele. Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca educatia sexuala se refera la a invata despre aspectele emotionale, sociale si fizice ale sexualitatii. Informatiile sunt utile tinerilor inainte de a deveni activi sexual.
Peste 25 de boli sunt determinate de contact intim nepotejat cu o persoana infectata. Virusurile hepatitice B si C, virusul herpetic si HPV-ul determina infectii care pot fi tinute sub control prin medicatie, dar niciodata videcate. Luam exemplul HPV-ul pentru care exista vaccin. Eficient insa, doar daca e facut inainte de debutul vietii intime.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Mioara Ionescu, medic primar anatomie patologica: "Se considera ca in 80% dintre cazuri virusul se elimina spontan, dar sa nu uitam ca exista si riscul de reinfectare."
La parteneri multipli, reinfectarea poate sa fie continua. De asemenea, chiar daca in 80% din cazuri HPV este invins de sitemul imunitar, inainte de a fi eliminat poate sa produca leziuni in colul uterin. Acestea sunt pre-canceroase si pot evoluat spre forme agresive de cancer de col.
Dintre infectiile virale, virusul HIV este cel mai de temut. Odata ce ati avut contact intim nepotejat si va ganditi ca partenerul ar putea fi infectat, exista o fereasta de 4 ore, in care se poate lua medicatie profilactica.
Luminita Ene, medic primar boli infectioase: "E rau sa astepte, cu cat astepta mai mult cu ati posibilitatea de a interveni sa facem profilaxie e redusa."
Dupa medicatie, recomandarea este sa va testati la 1,3 si 6 luni. In tot acest timp, trebuie sa folositi prezervativul la fiecare contact inim.
Majoritatea bolilor cu transmitere intima sunt determinte de bacterii, care pot fi atacate eficient prin antibiotice. Presupunand ca stiti de existenta infectiei.
Dorina Codreanu, medic primar ginecolog: "O femeie care si-a inceput viata sexuala la 20 de ani. Degeaba o diagnostichezi la 30 pentru ca tratamentul nu mai are sanse de succes."
Clamidia si Micoplasma sunt doi germeni care se transmit pe cale intima. Nu dau simptome, dar distrug integritatea aparatului genital feminin. Cu alte cuvinte, nu mai exista sanse de a concepe in mod natural.
De aceea, la varste tinere, o data pe an, la controlul ginecologic se recomanda si analizele care ii determina. Toate aceste boli cu transmitere intima pot fi tinute sub control cu ajutorul prezervativului. La fiecare contact.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacterii, hiv, ginecologie, boli cu transmitere sexuala,
Dată publicare:
06-10-2015 08:25