Ce boli risti daca bei apa din surse neverificate. Avertizarile specialistilor in ceea ce priveste continutul microbiologic

Dată publicare: 01-10-2015 10:46
Dată actualizare: 04-10-2015 07:01


Apa microbiologic pura este cea pe care o gasiti in pet-urile ambalate. Contine bacterii, dar in cantitati atat de mici, incat sunt sanse reduse sa produca boli.

La polul opus, stau apele care provin din izvoare necontrolate si care sunt apreciate drept…foarte gustoase. Asta tocmai pentru ca au bacterii in cantitati mari.

Octavian Popescu, microbiolog, Academia romana: “Apa potabila din punct de vedere microbiologic ar trebuie sa nu contina nu mai mult de 20 de bacterii per mililitru.”

Vorbim despre apa microbiologic pura, perfecta pentru consum. Apa de la izvoare neverificate poate sa ajunga la o concentratie de cateva mii de bacterii... intr-un singur mililtru.

Octavian Popescu, microbiolog, Academia romana: “Saptamana trecuta am adus o apa din judetul Olt care e foarte apreciata de localnici si are o concentratie de bacterii uriasa, din punct de vedere microbiologic NU e potabila, totusi are un gust foarte placut.”

Tocmai de aceea, chiar daca, in prealabil, nu v-a produs nicio infectie, o sursa de apa neverificata si necontrolata este in aceeasi masura un focar de infectie. Intr-un moment in care sunteti cu imunitatea la pamant, suferiti de o raceala, de exemplu, concentratia uriasa de bacterii pe care o puteti lua dintr-o astfel de apa poate sa determine boli grave.

E-coli si Salmonella sunt bacteriile cele mai prezente in apa neverificata. Pot provoaca infectii gastro-intestinale severe. Febra tifoida are aceeasi sursa. Debuteaza cu temperatura mare si letargie la pacient.

Dar si virusurile sunt prezente in ape neverificate. Ni se spune ca hepatita A este boala mainilor murdare. Numai ca virusurile hepatitice A si E sunt vehiculate prin surse de apa aparent potabile.

Doctor Adriana Motoc, medic primar boli infectioase: “Nu dau forme severe amenintatoare de viata, dar hepatita E la gravide poate imbraca forme fulminate care sa pune in pericirocl viata gravidei care se infecteaza cu acesta boala.”

Prin fierbere, cei mai multi germeni sunt ucisi. In cele mai multe cazuri, apa devine buna de baut. Ramane insa problema nitritilor, folositi in agricultura pentru a stimula cresterea legumelor. Din pacate, chimicalele ajung si in panza freatica. Sunt extrem de periculoase, mai ales in cazul celor mici.

Prof dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie pediatrica: “Copiilor nou-nascuti carora li se administreaza celebrul ceai din apa de fantana vor dezvolta o intoxicatie foarte grava care presupune tranformarea hemoglobinei din sangele lor in met-hemoglobina. Aceasta met-hemoglobina nu mai leaga oxigenul, deci copii respectivi vor deveni brusc cianoitici, albastri."

De asemenea, vor aparea semne de insuficienta respiratorie. Frecventa respiratiilor devine extrem de rapida. Vorbim despre o urgenta medicala. Exista un singur antidot, care se administreaza in spital.