NASA a anuntat ca pe Marte au ajuns microbi de pe Pamant. Cercetatorii se tem ca ar putea contamina planeta

Ultima actualizare: 02-10-2015 07:16

Luni seara, NASA a anuntat ca a descoperit cea mai clara dovada din istorie privind existenta apei in stare lichida pe planeta Marte. Agentia aerospatiala a recunoscut insa si ca pe planeta au ajuns bacterii de pe Pamant.

In cadrul conferintei de presa sustinuta de oficialii NASA, jurnalistii au adresat intrebarea la care toata lumea astepta de multa vreme un raspuns: "Exista viata pe Marte?". Raspunsul a venit prompt: "DA. Stim asta pentru ca deja am trimis-o acolo".

John M. Grunsfeld, administratorul departamentului de Misiuni Stiintifice, a explicat ca se refera la microbii care au fost transportati de robotul Curiosity. Desi roverul si nava spatiale au fost sterilizate, unii microbi sunt "foarte tenace", a adaugat acesta, potrivit Washington Post.

NASA are standarde si reguli foarte stricte privind "protectia planetara": navele spatiale trebuie sa fie extrem de curate, iar locurile considerate propice dezvoltarii vietii sunt analizate foarte serios inainte de a fi vizitate. Cu toate acestea, este practic imposibil ca totul sa fie 100% steril iar zonele sa nu fie contaminate.

Un studiu publicat luni de cercetatorul american Lee Billings a aratat ca este imposibil sa exploram Marte fara a contamina planeta. Din ce in ce mai multe zone par a fi potrivite dezvoltarii vietii, iar NASA nu are suficiente fonduri pentru a le analiza pe toate, asigurand in acelasi timp un nivel de curatenie necesar.

"Desi este incomod, problemele privind protectia planetara sunt prea grave pentru a fi ignorate. A venit timpul sa le rezolvam, altfel, calatoriile noastre spatiale vor deveni un fiasco", a precizat Lee Billings.

NASA analizeaza in acest moment daca sa trimita robotul spre raurile de apa descoperite.

"Pe pamant, oriunde gasim apa, gasim si viata. Marte este un loc foarte dificil de supravietuit, insa am descoperit pe Pamant forme de viata care se pot dezvolta in medii extrem de dure", a declarat Joe Michalski, cercetator la Muzeul de Istorie din Londra.

Legatura dintre anuntul NASA si Hollywood, descoperita de presa britanica

"Coincidenta cosmica. Prea tare ca sa fie adevarat", titreaza ziarul britanic The Guardian, remarcand ca anuntul NASA coincide si cu lansarea peliculei "Martianul".

Filmul, despre o misiune cu peripetii pe Marte, cu Matt Damon in rolul principal, a beneficiat de colaboarera Agentiei Spatiale Americane.

Sursa foto: NASA

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
Las Fierbinți
Sezonul 19, Episodul 23

44:57
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!