Testul prin care Angelina Jolie a aflat ca are 87% risc de cancer mamar se face si in Romania. Ce presupune acesta
Boli la nivelul sanului, in familie - iata un motiv sa treceti pe la genetician. Si in Romania se fac doua analize care detecteaza daca aveti sau nu modificari care v-ar predispune la cel mai frecvent cancer aparut in randul femeilor.
Mama, sora, matusa sau bunica au avut leziuni maligne la nivelul sanului. Este vorba sau nu despre modificari genetice care pot fi transmise?
La ora actuala, specialistii pot face arborele genealogic. Si pot veni cu date certe privitoare la categoria de risc pentru cea mai frecventa boala oncologica din randul sexului feminin.
MLPA se numeste tehnica genetica care scaneaza genele BRCA 1 si BRCA 2. Analiza poate depista modificari majore.
Dr. Caty Tataru, Doctor in genetica: “Acestea se transmit ereditar si este bine sa se compare si cu profilul unei rude apropiate pentru a se vedea existenta acelor modificari in cazul ambelor.”
Analiza este recomandata daca o persoana din familie a suferit de cancer de san. Este vorba de mama, sora, bunica, matusa, verisoara. De asemenea, e recomandata daca ati avut, in antecendente, o forma de cancer de san care a fost tratata. Informatiile pe care le aflati despre propria persoana inseamna, de fapt, sa fiti in control.
Modificarile genetice, odata descoperite, nu impun decizii radicale, ci doar investigatii ecografice regulate, la intervale de timp de 3-6 luni.
Este vorba atit despre ecografie de san, cat si ecografia trans-vaginala, care vizualizeaza cel mai bine aparatul genital.
Dr. Caty Tataru, doctor in genetica: “O mutatie in gena BRCA 1 poate da atat cancere de san, cat si cancer ovarian. In cazul genei BRCA 2 sunt mai rare situatiile in care se ajunge la cancer ereditar de san."
Totusi, mai putin de 10% din cazurile de cancer de san aparute au o determinare genetica. Peste 90% dintre femeile care ajung sa sufere de cea mai frecventa forma de cancer nu au o cauza care poate fi, inca, evidentiata. Si de aceea, o data pe an, ecografia de san, dar si cea de aparat genital trebuie sa devina o rutina.
Dr Ioan Stoian, Medic primar ginecolog: “O femeie tanara trebuie sa se gandesca, nu sa se sperie, dar sa se gandeasca la faptul ca este posibil ca in san sa aiba o boala care poate sa fie foarte severa sau poate sa am o patologie care, nevazuta de doctor, netratata sa duca mai tarziu la cancer de san. Formele incipiente sunt curabile in proportie de 98%.”