Cum sa treci peste depresia unei despartiri. Ce ne sfatuiesc specialistii
"Ne-am despartit! Cum o sa fie urmatoare relatie?". Pentru fiecare astfel de episod, specialistii au concluzionat ca este nevoie de noua etape pentru ca protagonistii sa-si revina.
De la negare, acceptare si asumarea sentimentelor, asa cum sunt ele, pana la experienta ramasa de pe urma relatiei. Intram impreuna in travaliul unui parteneriat care s-a sfarsit. Si va spunem ca nu este doar o experienta nefericita.
O nevoie psihologica vitala - asa va descriu specialistii partenerul. Despartirea nu are cum sa nu doara. Cat de repede va reveniti? Exista trei posibilitati. Rapid, dupa o pauza lunga, dupa o… depresie lunga.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Intestitatea emotiilor dupa o despartire depinde de vulnerabilitatea personala dobandita in copilarie. O relatie de atasament insecurizant, invatata alaturi de parinti, se reactiveaza instantaneu cand i-ati spus adio… partenerului.
Bogdana Bursuc, psiholog: "Undeva am invatat ca nu ma pot baza pe celalalt, nu pot avea incredere, ca nu sunt de iubit.Iin momentul in care apare o parasire se reactiveaza toate acest ganduri despre mine si despre relatii - ca eu nu pot sa fiu iubit, ca nu ma pot baza pe ceilalti, ca ceilalti te lasa balta"
Acum incepe, cu adevarat, exercitiul supravietuirii.
Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: "Sunt etape foarte slab constientizate de fiecare. Fiecare individ isi construieste strategia lui de supravietuire. Individul uman este o fiinta foarte puternica chiar daca biologic pare destul de neajutorat"
E normal sa aveti o suferinta dupa orice fel de pierdere. Modul in care reactioneaza fiecare indeparteaza sau apropie momentul vindecarii.
"Uit! Nu ma mai gandesc!" - inseamna o prelungire a travaliului.
"Ies in primul bar si imi gasesc pe cineva!" - din nou, o cale anevoioasa.
"Sunt un fraier! De ce sa sufar din cauza altcuiva?" - nici asta nu functioneaza.
Bogdana Bursuc, psiholog: "De ce nu functioneaza? E un lucru care e incongruent cu tot ce ai facut. In realitate in loc sa te incurajeze acest mesaj, e ca si cum ai fost orb atita timp".
"Ma izolez!"- este o varianta la fel de nefericita.
Iata de unde e realist sa plecati ca, mai apoi, sa lasati timpul sa-si faca datoria. Si sa va simtiti mai bine!
Bogdana Bursuc, psiholog: "Foarte imporant este sa-mi constuiesc o viata un pic mai mare care sa poata contine aceasta suferinta. Ce inseamna asta? Inseamna sa urmez o structura a zilei, adica programul dinainte, sa ies cu prieteni, astfel spus, sa am o viata un pic mai mare ca suferinta sa nu mai fie egala cu viata mea".
Suferinta exista, o respectati - altfel nu e posibil - dar e mai mica decat toata viata pe care o aveti. Asa suna singurul gand care va da, realmente, o gura de oxigen. In plus, invatati in acest mod ca pe viitor sa beneficiati de o relatie buna si longeviva.