La ce riscuri va expuneti daca mancati salata si capsunile nespalate si ce greseli fac tinerii parinti
Vine vara, e bine sa va lasati pe mana naturii. Atingeti pamantul, iarba, frunzele. La nivelul solului, gasim microorganisme care pun la lucru sistemul imunitar.
Pe de alta parte, intalnim si pericole, cu care nu este indicat sa ne confruntam. Hepatita A sau hepatita E sunt doar doua dintre exemple.
In acest context, va punem cateva intrebari: v-a cazut mincarea pe jos, ce faceti cu ea? In cat timp devine un potential pericol - raportat la ceea ce am spus mai devreme. Dar daca tocmai contactul cu solul o face mai buna pentru intreg sistemul imunitar?
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Un aliment care aterizeaza pe sol se supune regulii de cinci secunde. In aproximativ cinci secunde, va fi colonizat de aproximativ o mie de bacterii. Ca sa va imbolnaveasca, are nevoie ce de cel putin 10.000 de bacterii.
Asadar, daca il ridicati imediat, nu are ce rau sa va faca. Si vorbim despre mediul exterior. In locuinta, de asemenea, e inofensiv.
Adriana Motoc, medic priamr boli infectioase: “Daca iti cade un aliment intr-o ferma de porci, sigur ca poate fi o probema, pentru ca acolo fecalele porcilor ar putea duce la imbolnavire. Dar acasa la tine, unde e spalat, curat, si unde te descalti, riscul de imbolnavire este mult mai mic.”
Cel mai mare risc, apropo de contactul cu solul, il au alimententele care cresc in pamant, deci stau mult timp la nivelul acestuia.
Luam citeva exemple: capsuni, salata verde si pepene. Pe solul din jur poate sa ajunga urina sau fecalele unui om infectat cu virusurile hepatitice A si E. Si acesta e, de fapt, pericolul. Daca mincati aceste alimente nespalate, va puteti infecta.
Adriana Motoc, medic priamr boli infectioase: “Daca salata verde vine in contact cu pamantul, ar putea fi contaminata. Si frunzele acelea pastreaza nisip, ele trebuie desfacute si spalat frunza cu frunza.”
Aceste informatii sunt utile pentru parintii preocupati excesiv ca cei mici sa cresca intr-un mediu aproape de steril. Este una dintre cele mai mari greseli in educatia imunitara a copiilor.
Ceea ce nu vedem, micro-organismele, se gasesc in aer, pe sol, pe alimente, pe alti oameni. Aceaste micro-organisme sunt informatii chimice “vazute” de sistemul imunitar si analizate de catre acesta, asa cum creierul uman analizeaza restul informatiilor.
Prin contact, ne colonizeaza si formeaza asa numita microbiota, adica o comunitate care nu ne apartine, dar fara de care nu putem sa traim. Micro-organismele care ne populeaza, micro-biota, determina sistemul imunitar sa gindeasca si sa se auto-regleze.
Veronica Lazar, microbiolog Universitatea din Bucuresti: “Aceaste micro-biota normala participa la imuno-reglare, asta inseamna ca stimuleaza anumite celule ale sistemului imunitar. Unelele cu efect pro-inflamator ,alte cu efect anti-inflamtor. Cat timp sunt echilibrate, omul e bine.”
Asadar, igiena excesiva, intens imbratisata de tinerii parinti, nu face decat sa lase copiii cu un sistem imunitar care gindeste putin. Si prost!