Diabetul, boala care afecteaza peste doua milioane de romani. Ce masuri trebuie sa luam pentru a nu ne imbolnavi
Suntem creati din proteine. Iar o boala care afecteaza peste doua milioane de romani presupune tocmai zaharisirea acestora. Incercam sa intelegem diabetul inainte sa apara.
Academician Maya Simionescu, Institutul de Biologie si Patologie Celulara: "Celula grasa secreta niste hormoni care sunt foarte daunatori organismului, cu cat ai mai multe celule, cu atat ai mai multi hormoni daunatori organimului si duc la diabet si complicatii cardio-vasculare."
Cele mai periculoase celule grase nu se afla la vedere, respectiv sub piele. Ci in jurul organelor interne si, in special, in jurul inimii. In interior, produc o inflamatie mai periculoasa decat cea pe care o determina grasimea de sub piele.
Legatura directa dintre grasimea din interior si diabet a fost demonstrata pe pacientii care au suferit reductii chirurgicale ale stomacului. Dupa interventie, acestia pot manca putin, reducand astfel automat cantitatea de grasime dintre organele interne.
Doctor Rubin Munteanu, medic primar diabet si nutritie: "Practic, oamenii care au sub 5 ani de cand le-a debutat diabetul si care nu au ajuns la insulina iau doar anti-diabetice orale, care slabesc si se mentin ajung sa aiba glicemii in limite normale si nu au avut nevoie te normal si nu avut nevoie de medicatie."
Prezenta grasimii corporale inseamna un efort gigantic si, oricum, ineficient pentru pancreas. Diabetul este faza in care zaharul din sange nu mai poate fi reglat cu fortele proprii ale organismului. Ce se intampla?
Academician Maya Simionescu: "Hiperglicemia, cum ne spun noua doctorii, asta e extraordinar de vatamator pentru toate celulele nostre, pentru ca proteinele care sunt chiar in sange se zaharisesc."
Odata zahariste, actioneaza pe organe tinta- vase de sange, rinichi, ochi, inima. Sa luam exemple:
Academician profesor doctor Ionescu Targoviste, medic primar diabet: "Patologia vasculare e cauzata de faptul ca lipidele in exces ori se depoziteaza, ori in organism. Asa e motivul pentru care spunem ca diabetul e boala cardio-vasculara."
Toate celulele din rinichi, care produc urina, se ingroasa. Din acest motiv, filtrarea sangelui devine dificila. Si celulele din inima se ingroasa si distrug, sub greutatea lor imensa, vasele mici de sange care iriga chiar acest organ.
Fenomenele in lant pot tulbura iremediabil organismul. Sunt motive suficiente sa luati in calcul o cura de slabire, in caz ca va aflati intr-o situatie similara. Totodata, masurati-va si glicemia, de doua ori pe an.