Informatiile pe care trebuie sa le verificam pe eticheta carnii de porc. Ce au descoperit studiile din ultimii ani
Cei mai multi dintre romani pun pe prima treapta a gustului friptura de porc. Dar, nu o data, s-au trezit in situatia de a aseza pe farfurie o bucata fara pic de savoare. Carne fada, mai precis.
Ne aflam intr-o ferma- mama din care pleaca, spre toate fermele de carne din Romania, femele si masculi cu potential genetic crescut. Stiinta a ajuns la un nivel incredibil de eficienta: 2,5 kilograme de hrana trebuie sa consume un porc, pentru a obtine de la el un kilogram de carne macra.
La maternitatea de porci, fiecare scroafa naste la 3 luni, 3 saptamini si 3 zile. Cele mai bune sunt cele slabe. O femela face 60 de pui in perioada de reproductie. Medicul veterinar Iosif Plesa controleaza nasterile, dar si primele zile ale acestor micuti. Dupa o luna sunt intarcati. Trec apoi la.gradinita:
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In ultima faza de selectie, porcii pleaca spre fermierii din Romania, care ii cresc 5 luni. In acest interval, ajung la standardul de 110 kilograme. Producatorii lupta sa cumparati carne proaspata pe care scrie ''produs in Romania''. Dintr-un rationament simplu: ca in galantare sa ajunga cat mai proaspata.
Prospetime inseamna si gust mai bun. Carnea fada a fost de obicei congelata si decongelata si este vinduta pe post de carne proaspata. Pe de alta parte, pretul e la jumatate.
E unul dintre motivele pentru care producatorii vor sa va uitati pe eticheta: ca sa vedeti de unde provine carnea. Gustul are legatura si cu standardele de bunastare a animalelor care inseamna: spatiu suficient, lumina naturala si cereale de calitate. Iar in fermele de la noi se pledeaza pentru cele produse local.
100 de grame de carne de porc inseamna un aport de 200 de kilocalorii. 14 grame sunt grasime.
Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg: “Contrar a ceea ce se credea, conform multor studii de data recenta din 2006 incoace, nu aduce deloc un procent mare de colesteror de tip rau. Grasimea de porc are colesterol cu lant mare care nu e periculos si are mult HDL”.
HDL colesterol este cel care impiedica colesterolul rau, LDL colesterol, sa se depuna pe artere. O portie de carne macra cu o salata verde inseamna o masa perfecta... in dieta. Din 100 de grame de carne de porc - 20 de mg sunt acizi grasi esentiati omega 3, pro-inflamatori. In aceeasi cantitate, avem 650 de mg de acizi grasi Omega 6, anti-inflamatori. Acelasi raport il contine si pestele.
Si mai avem un argument, special pentru copiii si adolescentii cu nevoi crescute de fier. In carnea de porc exista fier he-mic. Vorbim despre elementul continut in fiecare celula rosie din sange. Organismul uman foloseste doar 1 gram de fier pe zi. Cel hemic este usor de absorbit, mai ales din carne.
Sursa: Pro TV
Etichete: porc, alimente, dieta, carne, grasime, colesterol,
Dată publicare:
21-05-2016 11:01