Un porc "mai slab", un porc tot mai popular. Cat costa un kilogram din rasa Mangalita si de ce este cea mai cautata carne
Fermierii care cresc porci din rasa Mangalita au tras lozul castigator anul acesta.
Dorinta unora de a avea pe masa de Craciun friptura de porc mai slaba daca se poate a facut ca cererea pentru acest tip de carne sa depaseasca oferta. Porcii din aceasta rasa sunt vestiti pentru continutul redus de colesterol, asadar si pretul pe kilogram este dublu.
Ioan Tataran are o ferma de porci Mangalita in localitatea Lapusel, din judetul Maramures. Dar si o carmangerie unde pregateste preparate traditionale. Are produse de calitate, spune el, pentru ca isi creste animalele ca la carte.
Ioan Tataran, crescator de porci Mangalita: "Se plimba, ii vede soarele, conuma foarte multa verdeta, iar in perioada de iarna le dam fan"
I s-a dus vestea ca pune suflet in tot ce face si asa au inceput sa-i vina si comenzile. Acum, are cereri din intreaga tara iar multe dintre produsele afumate le trimite prin curier.
Si totusi de ce cumpara oamenii carnea de mangalita ?
Taran: Este foarte sanatoasa. Este recomandata pentru cei care au probleme cardiovasculare sau cu glicemia ridicata. Si pentru cei care au alergie la carne.
Pentru ca procentul de acizi grasi nesaturati, adica nepericulosi, din carne, e foarte mare, de peste 70%, porcul de mangalita a fost comparat cu somonul.
Un procent similar, de acizi nesaturati, se gaseste si in uleiul de masline, de pilda.
Dragos Milievici , bucatar: "Se gateste mult mai repede, totodata fiind mult mai suculenta, este o carne mult mai frageda. Fiind mai multa carne macra, ea are o culoare mai inchisa. Timpul de preparare este mult mai scurt, neavand grasime fibrele din care sunt lasat cat de cat libere, adica mai mult muschi "
Dezavantajul ramine cel al pretului pentru ca toate preparatele din carne de mangalita costa dublu fata de celelalte. Un kilogram de carnati costa 43 de lei, cel de jambon 65 lei iar slanina se vinde cu 30 de lei kilogramul.