Infectiile la care te supui in vacanta de vara. Ce boli se transmit prin prosoapele de la hoteluri, rauri si lacuri
A inceput perioada vacantelor, iar in aceste luni de vara virusul hepatitic A este cel mai usor de contactat. Virusul are un timp de incubatie lung, de pana la 45 de zile.
O felie de pepene in miez de vara. Ce poate fi mai reconfortant? Inainte de savurosul desert, asigurati-va ca ati spalat coaja bine, cu apa si detergent.
Dr. Adriana Motoc, medic primar boli infectioase: “In felul acesta coaja se va curata si cutitul nu va mai introduce in interior, in ceea ce noi mancam in miez, microbii care se afla pe pamant. Sa nu uitam ca in pamant pot exista dejectii”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Frecvent, coaja neigienizata a pepenelui reprezinta o cale prin care va puteti infecta cu visusurile hepatitice A si E. Din fericire, infectiile nu se cronicizeaza. Totusi, in cazul gravidelor, o infectie cu hepatita E poate fi amenintatoare de viata. De aceea, orice vegetala care a atins pamintul se spala cu apa din abundenta.
Prin alimente insuficient spalate, asadar, nu doar prin maini murdare se pot transmite si infectiile diareice severe ori parazitii intestinali.
Dr Adriana Motoc, medic primar boli infectioase: “Hepatitele se mai pot transmite si prin carne insuficient preaprata termic. Exista, din pacate, contaminare de la carne de vanat sau de la produse de tip mezeluri afumate care nu sunt bine preparate termic”.
In vacanta, nu ocoliti natura. In schimb, evitati baile in lacuri si in apele curgatoare... oricat de atragatoare este apa curata a acestora. Leptospiroza este o boala amenintatoare de viata. Microorganismul care o provoaca ajunge in apa prin intermediul sobolanilor si prin dejectii de la porci. Poate intra in organismul uman prin mucoasa ochilor ori prin piele, daca, de exemplu, aveti o zgarietura.
Dr. Adriana Motoc, medic primar boli infectioase: “Seamana cu o gripa cu febra, frisoane cu dureri musculare si se dovedeasca a fi o infectie cu o bacterie”.
In ceea ce priveste infectiile genitale, cel mai frecvent constatate de ginecologi - si care nu au fost determintate de un contact intim neprotejat - se refera la candida si streptococ.
Nu folositi prosoape care nu va apartin. Ori obiecte de igiena. De asemenea, vara este indicat sa purtati doar lenjerie intima din bumbac 100%. Toate materialele sintetice favorizeaza infectiile genitale.