Tuse sau astm? Medicii explica diferenta si avertizeaza asupra alergiilor respiratorii

Ultima actualizare: 10-05-2015 07:40

"Sunt racit si tusesc pana expectorez." Depinde ce expectorati, spun medicii. Aceasta forma de tuse poate sa nu fie simptomul unei banale infectii respiratorii, ci poate indica astmul.

Bogdan Predescu, medic primar alergolog: "Dimineata ma trezesc cu ceva in gat, care nu stiu de unde vine si imi da o senzatie foarte neplacuta si tusesc. Domnule doctor, ma mananca in gat, simt ca e ceva care ma gadila. Ce e?"

Aceste simptome pot fi insotite de o tuse seaca, obositoare. Iar dupa cateva zile, apare o expectoratie transparenta sau albicioasa.

Bogdan Predescu, medic primar alergolog: "In general, alergiile sau hipersensibilizarile pe partea respiratorie sunt diagnosticate ca viroze respiratorii si tratate ca atare."

Ioan Bradu-Iamandescu, medic primar alergolog: "Toti se reped la expectorant, deci nu face nimic daca e o tuse spastica."

Aparenta raceala nu e niciodata insotita de febra. Ne aflam in plin sezon al alergiilor la polenuri. Iar tusea cu expectoratii transparente poate fi, de fapt, o criza de astm. La ora actuala, se considera ca nu doar respiratia suieratoare semnifica astmul bronsic alergic. Ce semnifica aceste secretii?

Expunerea la alergeni, de exemplu polenurile, produce anticorpi Ig E. Acestia se fixeaza pe receptorii unor celule-gardian, aflate in mucoase, care se numesc mastocite. Reactia sparge celulele-gardian si tot continutul lor se imprastie in sange. Se declanseaza reactia alergica.

Ioan Bradu-Iamandescu, medic primar alergolog: "Aceasta alergie produce aceasta contrictie a bronsiilor, care face ca bolnavul sa nu mai respire usor."

Simultan, in interiorul plamanilor se produce inflamatie. Apar de asemenea secretii transparente sau albicioase.

Ioan Bradu-Iamandescu, medic primar alergolog: "Secretiile apar ultimele, in sensul ca te chinui cu o criza de tuse sau chiar de astm si incetul cu incetul apare o tuse cu secretie care inseamna sfarsitul crizei de astm."

In momentul crizei e recomandat sa ajungeti la alergolog pentru evaluarea functiei respiratorii si pentru teste alergice. Criza se trateaza cu medicatie anti-alergica, la indicatia specialistului.

Auto-medicatia cu antibiotice - pretabile in infectii respiratorii bacteriene- sau cu anti-inflamatoare - recomandate in infectiile virale - nu are efect asupra alergiei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Lecții de viață
Lecții de viață - sez. 6, ep. 64

42:30
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!