Tuse sau astm? Medicii explica diferenta si avertizeaza asupra alergiilor respiratorii
"Sunt racit si tusesc pana expectorez." Depinde ce expectorati, spun medicii. Aceasta forma de tuse poate sa nu fie simptomul unei banale infectii respiratorii, ci poate indica astmul.
Bogdan Predescu, medic primar alergolog: "Dimineata ma trezesc cu ceva in gat, care nu stiu de unde vine si imi da o senzatie foarte neplacuta si tusesc. Domnule doctor, ma mananca in gat, simt ca e ceva care ma gadila. Ce e?"
Aceste simptome pot fi insotite de o tuse seaca, obositoare. Iar dupa cateva zile, apare o expectoratie transparenta sau albicioasa.
Bogdan Predescu, medic primar alergolog: "In general, alergiile sau hipersensibilizarile pe partea respiratorie sunt diagnosticate ca viroze respiratorii si tratate ca atare."
Ioan Bradu-Iamandescu, medic primar alergolog: "Toti se reped la expectorant, deci nu face nimic daca e o tuse spastica."
Aparenta raceala nu e niciodata insotita de febra. Ne aflam in plin sezon al alergiilor la polenuri. Iar tusea cu expectoratii transparente poate fi, de fapt, o criza de astm. La ora actuala, se considera ca nu doar respiratia suieratoare semnifica astmul bronsic alergic. Ce semnifica aceste secretii?
Expunerea la alergeni, de exemplu polenurile, produce anticorpi Ig E. Acestia se fixeaza pe receptorii unor celule-gardian, aflate in mucoase, care se numesc mastocite. Reactia sparge celulele-gardian si tot continutul lor se imprastie in sange. Se declanseaza reactia alergica.
Ioan Bradu-Iamandescu, medic primar alergolog: "Aceasta alergie produce aceasta contrictie a bronsiilor, care face ca bolnavul sa nu mai respire usor."
Simultan, in interiorul plamanilor se produce inflamatie. Apar de asemenea secretii transparente sau albicioase.
Ioan Bradu-Iamandescu, medic primar alergolog: "Secretiile apar ultimele, in sensul ca te chinui cu o criza de tuse sau chiar de astm si incetul cu incetul apare o tuse cu secretie care inseamna sfarsitul crizei de astm."
In momentul crizei e recomandat sa ajungeti la alergolog pentru evaluarea functiei respiratorii si pentru teste alergice. Criza se trateaza cu medicatie anti-alergica, la indicatia specialistului.
Auto-medicatia cu antibiotice - pretabile in infectii respiratorii bacteriene- sau cu anti-inflamatoare - recomandate in infectiile virale - nu are efect asupra alergiei.
Sursa: Pro TV
Etichete: alergie, tuse, astm, infectii respiratorii,
Dată publicare:
07-05-2015 08:21