Infecțiile cu transmitere sexuală sunt boli de cuplu, iar tratamentul se aplică ambelor persoane
Toate infecțiile cu transmitere intimă au o caracteristică comună: sunt afecțiuni ale cuplului. De aceea țintește întotdeauna ambele persoane, nu se prescrie doar pentru pacientul care s-a prezentat la medic.
Inflamație locală, prurit, adică mâncărime, iar ulterior secreții vaginale modificate. Sunt primele semne ale unei infecții cu transmitere sexuală. Mergeți imediat la medic.
”Dacă infecția ascensionează și mai mai sus la nivel de uter, de trompe, de ovare, apare simptomatologie la acest nivel. Pe lângă durerea de burtică, înăuntru, apar tulburări de menstruație, menstruația vine mai des, mai mult, este cu dureri”, explică Ioan Stoian, medic primar ginecolog.
Dacă infecția intră în circuitul sanguin, apare febra. ”Femeia trebuie să vină la consult, este obligatoriu să nu aștepte, pentru că pot să apară în timp complicații, însemnând la femeia care vrea să aibă copii: infertilitate sau modificări ale uterului, ale trompelor care pot să deregleze starea locală, să facă femeia să aibă dureri cronice, inflamație cronică”, a mai spus Ioan Stoian.
Câteva analize simple vă arată germenele cu care sunteți infectată. Tratamentul, însă, vizează ambii parteneri.
”Tratăm femeia, o facem să fie sănătoasă, numai că va relua viața sexuală cu același partener care dacă este purtător de germene îl va retransmite și practic se va infecta din nou”, explică Ioan Stoian.
Tratamentul are efect dacă pe tot parcursul lui toate contactele intime sunt protejate de prezervativ. Știți sigur că boala nu mai există dacă analizele ies negative în cazul ambilor pareneri. Cu alte cuvinte, repetând testele după tratament la momentul indicat de către medic. Pe de altă parte, există infecții cu transmitere intimă care nu dau simptome, dar care afectează iremediabil în lipsa tratamentului trompele uterine. Și atunci, la vârstă tânără, anual se fac și testele microbiologice din secreția vaginală.
”Sunt niște analize pe care nu trebuie neapărat să le facem anual, dar cel puțin o dată la 2-3 ani, care sunt niște infecții, iar netratarea lor poate să ducă chiar și la infertilitate”, explică Vythoulkas Andreas, medic specilist ginecolog.
Chlamydia și mycoplasma sunt microbii care determină infertilitate. Se transmit, din nou, prin relații intime neprotejate de prezervativ. Din fericire, infecțiile sunt tratabile.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!