Insectele, o obişnuinţă în meniurile restaurantelor din România. Resursele planetei, pe cale de dispariţie
Greieri, lăcuste, viermi, şi molii, oricât ne-ar fi de greu, nu ar strica să ne învăţăm cu ideea că vom ajunge să mâncăm şi aşa ceva.
Organizaţia mondială de agricultură şi alimentaţie face demersuri că insectele să devină o obişnuinţă în meniurile restaurantelor.
Potrivit experţilor, ele reprezintă o sursă bogată de proteine, iar măsură este necesară pentru că resursele de hrană ale planetei dispar văzând cu ochii. La fel de adevărat este că până vor ajunge să încerce nişte greieri pane, românii au nevoie de timp şi de multe campanii de informare.
Muscă de casă, molia de fagure, molia de mătase, câteva specii de lăcuste şi mai multe tipuri de viermi, acestea sunt insectele pe care specialiştii vor să le introducă în alimentaţia românilor. Nu de mâine, ci treptat.
NASTASIA BELC, IBA: "Trebuie să te obisnuesti cu ideea. Se poate începe, să zicem, cu o făină proteică, care poate fi adaos în diferite alte alimente, dacă nu ne place să vedem aceste insecte în formă lor. Întâi să fie ascunse".
Autorităţile europene iau aceste măsuri pentru că până în 2050 populaţia lumii va ajunge să numere peste 9 miliarde de suflete iar resursele de hrană de acum, nu vor satură pe toată lumea.
Parlamentul European a avizat introducerea insectelor în alimentaţie din 2016. Acum, reprezentanţii Organizaţiei mondială de agricultură şi alimentaţie, sub egida ONU, caută soluţii pentru că acest tip de proteină să fie cât mai răspândită, chiar dacă în Europa gândacii nu sunt văzuţi cu ochi buni în farfurie. Totuşi, au apărut restaurante cu astfel de preparate în ţări precum Belgia şi Olanda.
Angelina Jolie, de pildă, n-a făcut un secret din faptul că le da copiilor săi greieri prăjiţi, pe care îi mănâncă, spunea ea, de parcă ar fi pufuleţi.
La nivel global peste două miliarde şi jumătate de oameni manaca deja gândăci şi viermi. Noi respingem ideea, aşa cum alte popoare nu ar acceptă în farfurie şorici sau urechi de porc.
Şi totuşi, există dovezi că, în timp, oamenii se învaţă cu orice prin expunere treptată. Aşa s-a întâmplat, de exemplu, cu fructele de mare, considerate acum delicatese.