Importanta micului dejun pentru mentinerea masei corporale. Ce ar trebui sa contina
La varsta adulta va ingrasati pentru ca toate caloriile in exces se depun in celulele adipoase si le maresc in dimensiuni. La copii, in schimb, celulele grase nu doar cresc in dimensiuni, ci se si pot inmulti.
Aceste procese pot fi usor evitate prin adoptarea cel mai simplu obicei alimentar.
Procesul este mult mai periculos in copilarie. La varsta mica, celulele grase nu doar se maresc, ci se pot inmulti. Ambele procese pot fi usor evitate prin insusirea celui mai simplu obicei alimentar. Respectarea micului dejun.
Prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Micul dejun trebuie sa reprezinte 35% din ce mananca. Ca sa pot sa traiesc eu trebuie sa am energie. Cand mi-o iau? Dimineata!"
In copilarie si la varsta adulta, organismul se pastreaza normo-ponderal prin cantitati suficiente de mancare la micul dejun. Este un obicei sanatos, care reduce fara efort dimensiunea pranzului si mai ales a mesei de seara.
Imediat ce va treziti, 86 de miliarde de neuroni cer de mancare. Pe tot parcusul zilei vor consuma 300 de kilocalorii, adica o masa intreaga. Se hranesc doar cu glucoza, adica cu zahar.
Dr. Margareta Cosurba, medic primar neurolog: "Cel mai greu de getionat pentru creier e scaderea glicemiei, deci trebuie sa avem mese regulate. Primele semne cand glicemia scade - incetosarea vederii, ameteli."
Acum intra in ecuatie pancreasul. Vrea doar zahar care sa se absoarba lent in sange. Asa numitii carbohidrati lenti. Tentatia este mare. Totusi, in loc de dulce si o cafea cu zahar, alegeti fructe, legume si cereale integrale.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Rapid inseamna rau, deci insulin se descarca repede, vine repede. Baga repede glucoza in celula, iar pentru o persoana cu exces in greutate aceasta rapiditate duce la cresterea rezistentei la insulina si la acumularea de tesut adipos. Aceasta insulina care tot vine si pleaca, vine si pleaca, determina oboseala si simti iar nevoia sa mananci dulce. Este un cerc vicios si uite asa faci rezistenta la insulina, obezitate si diabet."
Odata ce creierul si-a luat portia, celelalte organe, structuri proteice, au nevoie de proteine de calitate. Din acest motiv, tot la micul dejun aveti nevoie de doua treimi vegetale si o treime proteine de calitate, de origine animala - carne, branzeturi sau oua.
Proteinele inalt calitative contin 20 de aminoacizi fara de care nu putem trai. Nicio planta nu ii integreaza pe toti.
Sursa: Pro TV
Etichete: creier, cereale, diabet, mic dejun, glucoza, insulina, proteine, csid, vegetale,
Dată publicare:
10-11-2016 09:23