Importanta colesterolului in corpul uman. Care sunt valorile ideale si ce boli pot aparea daca nu este tinut sub control
"Cat am colesterolul?", se intreaba cei mai multi cand isi asteapta analizele uzuale. Putini stiu ca acesta este un element care ne tine in viata.
Facem o mica lectie de anatomie si fiziologie umana si va aratam cum fabrica organismul aceasta substanta vitala.
"Valori mai mari ale HDL colesterolul peste 60 se insotesc de longevitate. Cata vreme valori mai mici de 40 au risc de ateroscleroza. Cresterea LDL colesterol si scaderea HDL este risc major pentru ateroscleroza", explica medicul gastroenterolog Dan Olteanu.
Cea mai mare parte din colesterolul produs de ficat provine din carbohidrati, proteine si grasimi, adica din tot ceea ce mancati. Nu se poate sa nu produceti aceasta substanta, in care se sintetizeaza ulterior majoritatea hormonilor.
25% din cantitate vine din proteinele de origine animala, cum ar fi carnea sau galbenusul de ou.
Dupa ce alimentele se maruntesc in stomac, sunt impinse in intestinul subtire. In interiorul intestinului subtire, colesterolul este din nou maruntit. Abia acum se absoarbe de catre sange si, prin acesta, ajunge la ficat.
Ficatul il transforma in forme care pot fi folosite de catre organism si care, apoi, sunt din nou eliberate in sange.
Aici, colesterolul, un alcool, se combina cu acizi grasi. Formeaza astfel grasimi, care pot fi evidentiate de analizele uzuale.
Colesterolul LDL in cantitati prea mari patrunde in peretele vaselor de sange si determina boala denumita ateroscleroza.
Colesterolul HDL i se opune. Popular, ii spunem colesterol bun. La varste tinere, colesterolul LDL marit poate sa arate boli endocrine. Dar si o mosternire de familie.
"Un om care nu are boala cardio-vasculara simptomatica, tulburari de ritm si daca nu are factori de risc - diabet, fumat, tensiune mare. In conditiile astea nu facem tratament medicamentos decat daca LDL colesterolul ajunge la 190 fata de sub 100, cat e normal", mai spune medicul Dan Olteanu.
Din nou, mai multi factori conduc la ateroscleroza, adica la blocarea vaselor de sange: colesterol si trigliceride crecute in sange, hipertensiune arteriala, diabet zaharat.
Colesterol fabricam zilnic. Fara acesta substanta nu exista viata.