Problemele grave care pot sa apara in urma dietelor bazate pe proteine. Simptomele pot fi detectate la analize

09-02-2015 09:11


Multe grasimi, putini carbohidrati. Sunt diete care insista pe aceasta combinatie. Asa apar, in urina, corpii cetonici.

Vorbim despre o situatie patologica, ce sugereaza disfunctii ale sistemelor metabolice.

"Exista aceasta dieta cetonica care circula pe internet. Si multi se joaca cu ea. Se presupune nu mananc carbohidrati, mananc multe proteine si corpul imi arde lipidele, dar limita este foarte fragila", spune medicul Antonela Burlacu.

Cu alte cuvinte, vi se promite ca, daca mancati doar carne si produse din carne, oua si, eventual, un iaurt seara, adica doar proteine animale, veti ajunge la talia visata.

Sa intelegem insa ce se intimpla in interiorul organismului. Creierul se hraneste doar cu glucoza, adica cu zaharul din sange. Acesta e obtinut prin aport de fructe, legume, cereale.
Odata ce in farfuriile dumneavoastra se vor gasi preponderent proteine din carne, oua, iaurt degresat, organismul trece la planul B ca sa asigure hrana creierului.

Asta inseamna ca veti incerca sa produceti energie arzand grasime. Din acest proces rezulta asa numitii corpi cetonici. In mod normal, in organismul uman exista cantitati infime din aceste substante.

"Acesti corpi cetonici se acumuleaza in exces in corpul nostru, se elimina in urina, unde pot fi dozati, se elimina prin respiratie si apare aceste respiratie cu miros de otet sau de mere verzi", explica Burlacu.

Odata acumulati in cantitati mari, se declanseaza asa-numita acidoza metabolica, care este o intoxicatie grava in tot organismul. Ulterior apare colapsul. Cu alte cuvinte, scade tensiunea arteriala, dispare starea de constienta. Daca la o banala analiza de urina observati prezenta corpilor cetonici, cereti ajutorul medicului. Chiar daca ati facut sau nu exces de carne, oua, branzeturi.

"Prezenta corpilor cetonici in urina indica un dezechilbru al metabolismului carbohidratilor, in esenta tot un diabet sau o afectiune hepatica", spune biologul Alina Ghioca.

Cu alte cuvinte nu doar menurile pline de carne, oua, branzeturi pot conduce duce la acest dezechilibru, ci si un diabet nediagnosticat. Chiar daca au dat rezultate in cazul anumitor persoane, nu va jucati cu dietele bazate doar pe proteine. Nu stie nimeni in cat timp organismul dumneavoastra se poate intoxica grav.

Tags: dieta, proteine, csid,