Fumatul imbolnaveste arterele care transporta sangele oxigenat catre inima. Ce spun medicii
Fumati si ignorati avertizarile medicilor? Riscati afectarea grava a arterelor care transporta sange oxigenat de la inima catre tesuturi.
Aflam cum poate fi prevenita una dintre cele mai grave boli de la medici.
Ati aflat de la medic faptul ca artera carotida are depozite grase? Daca procentul este mai mic de 70% se recomanda tratament medicamentos.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Afectarea de peste 70% implica operatia. Aceasta restabileste in procent de 100% circulatia normala a sangelui. Vedem ce presupune interventia.
Tigarile nu sunt implicate doar in aparitia unor forme de cancer. Afecteaza inclusiv vasele mari de sange care transporta oxigen si nutrienti de la inima spre tesuturi. Este vorba despre artere.
Dr. Sorin Baila, sef sectie chirurgie vasculara: "Oamenii trebuie sa stie ca este o boala devastatoare si ca trebuie sa se fereasc de ea de la varste tinere".
Statistic, barbatii fumatori sunt mai afectati de aceasta boala. Dar in cazul femeilor, dupa menopauza, riscurile devin mai mari.
Dr. Sorin Baila, sef sectie chirurgie vasculara: "Formele de ateromatoza la femei sunt mult mai severe si rezultatele inteventionale sunt mult mai supuse ricului complicativ".
Fumatul, grasimile si sedentarismul se reflecta in starea arterelor. Afectarea acestora se observa prin ecografie Doppler, frecvent facuta la nivelul arterei femurale si a arterei carotide.
Exista cazuri cand afectarea vaselor mari nu da simptome. Asa ca, dupa 50 de ani, se impune o ecografie de control a acestor artere importante. Daca medicul constata obstructia arterei carotide in proportie mai mica de 70%, recomadarea este urmatoarea.
Dr. Cornelui Toader, sef sectie Neurochirugie Vaculara: "Se poate da un tratament antiplachetar, care scade vascozitatea sangelui si atunci lucrurile pot sa fie in ordine numai ca urmare a acestui tratament".
Daca afectarea este peste 70%, tratamentul presupune curatarea arterei carotide. In unele cazuri e necesara interventia clasica.
Dr. Cornelui Toader, sef sectie Neurochirugie Vaculara: "Se deschide artera carotida la nivel bifurcatie ei, se curata de aceasta placa de aterom, dupa care se restabileste circulatia sangelui".
Afectarea carotidei poate fi tradata prin tulburari de vedere de scurta durata. Insa poate fi insotita si de un deficit motor sau de paralizia unei jumatati a corpului.