Nu evitati grasimile in alimentatie pentru ca fara acestea nu exista viata. Cand devin toxice
Nici nu abuzati de ele pentru ca pot deregla activitatea veziculei biliare. Acizii biliari produsi in conditiile abuzurilor alimentare ajung in colon unde devin extrem de toxici.
Ficatul secreta in permanenta bila sau, popular, fierea. Aceasta se aduna in vezicula biliara sau colecist.
Fierea are doua scopuri: sa descarce ficatul de anumite sarcini inutile care se elimina prin materiile fecale si are un rol in digestia, in digestia in primul rand a grasimilor.
Este obligatoriu sa consumam grasimi in fiecare zi, deoarece organismul are nevoie de acestea. Insa atentie la cantitati.
Intr-o salata puneti doar o lingura de ulei. Va ajuta sa beneficiati de substantele nutritive din legume. Consumati si seminte crude, dar nu mai mult de 10 grame pe zi, adica o lingura de miez. Iar un peste gras de 200 de grame e suficient in meniul zlinic.
Uleiurile vegetale neprajite pot sa faca si ele rau in aceasta situatie prin faptul ca declanseaza contractia veziculei biliare.
In privinta branzeturilor se considera ca 30 de grame pe zi e suficient. Aceasta inseamna un cub mic de branza sau cascaval.
Cele mai periculoase branzeturi sunt cele cu multa grasime, sare si sunt afumate. Iar in privinta carnii rosii, limitati-va la o portie de cel mult 150 de grame o data pe saptamana.
Cea mai frecventa afectiune a veziculei biliare o reprezinta formarea calculilor, asa numitele pietre.
Colica bilara insemna atunci cand apare o durere in general violenta, in partea dreapta unde stim ca e ficatul si cea mai mare galagie o face de fapt bila, dupa ce am mancat o alimentatie bogata in grasimi.
Operatia elimina atat pietrele, cat si vezicula biliara. In lipsa acesteia, poate aparea frecvent refluxul gastro-esofagian.