Cum arata leziunile grave ale pielii care nu par agresive. Sfatul dermatologilor
Semnalati dermatologului orice formatiune de pe suprafata pielii, chiar daca vi se pare inofensiva. Nu doar alunitele maro sau negre se pot transforma in melanom malign, unul dintre cele mai severe tipuri de cancer.
Aflam de la medici cum arata leziuni grave de la nivelul pielii care nu par agresive.
Mergeti la dermatolog daca ati constatat ca v-au aparut formatiuni pe piele. Aceasta indiferent de culoarea lor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Exista cancere de piele agresive, care nu sunt de culoarea unei alunite, ci in nuanta pielii. In aceste cazuri, interventia trebuie sa fie rapida.
O zi lunga la soare, la mare sau la munte poate fi o experienta frumoasa, dar si periculoasa, avertizeaza dermatologii. Aceasta deoarece pe pielea agresata in mod repetat de ultraviolete se poate dezvolta melanomul maling. Acesta reprezinta unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer cunoscute. Multe persoane sunt convinse ca trebuie sa ajunga la medic doar cu alunitele de culoare maro sau neagra. Complet gresit!
Dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Daca ceva din ce am pe piele a aparut recent, nu era alta data si mi mi se pare ca ceva nu e in regula si nu mi-a spus dermatologul ce este, nu e bine sa stau linistit, este bine sa imi cunosc pielea, sa stiu ce e fiecare leziune si sa intreb".
Puneti intrebari dermatologului indiferent de culoarea leziunilor de pe piele.
Dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Exista si carcinoame bazocelulare care arata translucid, ca o perla cutanata roz, exita si melanome care arata tot asa si pot avea o evolutie severa, dupa cum exista si cicatrici cheloide care nu influenteaza. Si care nu trebuie nici macar excizate".
Asadar specialistul evalueaza severitatea formatiunilor de pe piele, indiferent de aspectul acestora.
Dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Nu intotdeuna o leziune cutanata, o nodozitate, o tumoreta, care nu are o culoare speciala - nu e nici neaga, nici albastra, nici albicioasa - poate sa fie de culoarea pielii, nu creste rapid. Poate sa fie intodeuna o leziune inocenta".
Daca dermatologul diagnosticheaza un melanom malign, specialistii recomanda depistarea glanglionului santinela.
Dr. Adriana Rambu, medic primar medicina nucleara: "Este important ca pentru aceste doua tipuri de formatiuni tumorale sa se gaseasc care e ganglionul care comunica. Sau prima statie ganglionara intre tumora si ganglioni".
Ganglionul santinela este primul loc de unde se imprastie celulele maligne din tumora pielii.
Prof. dr. Alexandru Blidaru, sef sectie chirurgie oncologica: "Vorbim practic de biopsia unui singur ganglion care ne spune in continuare daca trebuie sa facem o operatie mai mare sau nu".
Concluzia? Mergeti la dermatolog o data pe an pentru a evita complicatiile nedorite.