Femeile care castiga mai putin decat barbatii, parteneri sau colegi, mai predispuse la depresie si anxietate
Decalajul salariilor in SUA afecteaza starea de sanatate a femeilor, sustine un nou studiu, care arata ca angajatele cu venituri mai mici decat colegii lor de sex masculin sunt mai predispuse sa sufere de depresie si anxietate, relateaza Reuters.
Femeile care castiga mai putin decat barbatii risca de patru ori mai mult sa dezvolte o tulburare de anxietate si prezinta un risc de 2,5 ori mai mare de a fi diagnosticate cu depresie, spun cercetatori de la Universitatea Columbia din New York, care au comparat femei si barbati cu experiente educationale si de munca similare.
In cazul in care venitul femeilor a fost egal sau mai mare decat cel al barbatilor, probabilitatea ca ele sa sufere de depresie a fost de niveluri similare, in timp ce riscul de tulburare de anxietate a scazut semnificativ, a constatat studiul publicat in revista Social Science & Medicine.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Rezultatele noastre arata ca anumite disparitati de gen in depresie si anxietate se pot datora efectelor unor inegalitati structurale de gen la locul de munca si dincolo de acest cadru", a declarat Jonathan Platt, autorul principal al studiului, intr-un comunicat.
Femeile din Statele Unite ale Americii care lucreaza full-time sunt platite pe tot parcursul anului cu 79 de centi, fata de un dolar in cazul barbatilor, conform datelor Biroului american de statistica.
Cercetatorii au analizat datele provenite de la peste 22.000 de angajati adulti din Statele Unite cu varsta intre 30 si 65 de ani. Constatarile ilustreaza nevoia unei legislatii care sa abordeze decalajul salarial persistent din Statele Unite, a declarat co-autorul studiului Katherine Keyes, profesor asistent la Mailman School of Public Health din Columbia.
"Descoperirile noastre sugereaza ca politicile trebuie sa mearga dincolo de interzicerea discriminarii de gen directe, cum este hartuirea sexuala", a spus aceasta.
Astfel de politici ar putea include concediu platit pentru cresterea copilului, preturi accesibile pentru ingrijirea copiilor si programe de lucru flexibile, a exemplificat cercetatoarea. "Ceea ce SUA au intr-adevar nevoie este o noua lege care sa ceara angajatorilor sa compare continutul muncii depuse de barbati si femei si sa dezvolte o scara de salarizare echitabila", a declarat Heidi Hartmann, directoarea Institutului de cercetari Women's Policy Research din Washington.