Mancatul slaninei, carnatilor si caltabosilor duce la depresie. Concluziile nutritionistilor dupa mai multi ani de studii
Slanina, carnatii, caltabosul si friptura de porc, atat de savurate in aceste zile, ne induc o stare de depresie.
Dupa ce au facut mai multe studii, cercetatorii americani au ajuns la concluzia că exista o legatura biologica intre depresie si alimentele grase.
Asta nu inseamna totusi ca trebuie sa eliminam porcul de pe masa de sarbatori, dar nu ar strica sa completam meniul si cu legume, sustin nutritionistii.
Cand jumarile sfaraie in untura incinsa, iar carnatii umpluti cu usturoi imprastie mirosul in toata casa, e imposibil sa te rezumi la o salata.
Pana la urma, Ghita nu a fost sacrificat degeaba, ci in numele traditiei, care ne indeamna sa nu avem retineri la de mancare grasa de sarbatori.
Cercetatorii americani nu cunosc insa obiciurile romanesti si probabil nici nu au gustat sarmalele si ciolanul afumat, asa ca ne dau lovitura: spun ca grasimile consumate in exces, ne pot induce o stare de depresie.
Lygia, nutritionist: "Dieta bogata in grasimi saturate afecteaza activitatea cerebrala. Nivelul de colesterol crescut conduce la depresie. Atunci cand consumam multa carne acest nivel creste si afecteaza activitatea cerebrala. In momentul in care se consuma niste grasimi, serotonima din organism scade si atunci nu suntem in starea cea mai buna."
Cercetatorii sustin ca pacientii cu tulburari metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2, sunt mai expusi riscului depresiei. Iar efectele unei diete prea bogate in grasimi se suprapun peste efectele stresului cronic.
Studiile americanilor facute pe soareci, in laborator, au aratat, dupa patru luni in care li s-a aplicat rozatoarelor un regim bazat pe grasimi, ca alimentatia bogata in colesterol poate duce la depresie si anxietate.
Romanii nu tin cont de studii si recunosc ca de sarbatori au masa plina cu toate bunatatile.
Nu spune nimeni totusi sa scoatem friptura din meniu. Dar dieta trebuie sa fie una echilibrata. Asa ca nutritionistii ne recomanda ca, pe langa carne si jumari, sa adaugam in meniu si legume autohtone, precum varza, telina si morcovi. Sa luam vitamina C din mere, lamai si portocale si sa bem multa apa.
Ca sa mai dregem busuiocul, pentru ca altfel, mancam, peste 1 milion de porci de sarbatori.