Faceti zilnic sport, renuntati la fumat si mentineti-va greutatea optima! Cum puteti preveni una dintre cele mai grave boli

Ultima actualizare: 14-05-2014 07:05

Un arbore cu extrem de multe ramificatii! Iata cu ce poate fi comparat sistemul circulator. Afectat insa de ateroscleroza, devine un arbore uscat. Afectiunea nu se vindeca, dar poate fi prevenita.

Spre deosebire de mare parte dintre afectiuni, ateroscleroza este prototipul ideal de boala care poate fi prevenita. In linii mari, apare cand grasimile se depun in arterele care transporta sange oxigenat de la inima spre tesuturi. Tigarile, alcoolul in exces si sedentarismul favorizeaza din plin ateroscleroza.

In aceste conditii, analizele uzuale de sange nu trebuie niciodata ratate. Acestea includ masurarea colesterolului, trigiceridelor, dar si a glicemiei.

Daca factorii se risc sunt eliminati sau controlati, aveti toate sansele ca boala sa fie prevenita. Vorbim despre o afectiune sistemica, chiar daca spre exemplu se poate manifesta doar la nivelul membelor inferioare. In acest caz se numeste ARTERIOPATIE periferica, manifestata prin durere la mers.

Cu cat arteriopatia e mai severa, adica simptomele mai severa, cu atat ateromatoza e mai severa si posiblitatea de afectare a teritoriului cerebral si coronarian e mai mare. Iar sansele de supravietuire sunt mai mici decat in cazul unor afectiuni maligne.

Necroza inseamna moartea tesuturilor. Tratamentul care amelioreaza boala presupune medicatie si un stil de viata activ. Iar in unele faze avansate ale bolii, medicii recomanda interventia chirurgicala.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO