Efectul nebanuit al antiinflamatoarelor asupra sanatatii. Sfatul specialistilor: nu le luati la intamplare

27-11-2014 10:00


Zece zile, atat sunt recomandate tratamentele antidurere. Nu luati la intamplare antiinflamatoare pe care le obtineti usor de la orice farmacie.

In cazul hipertensivilor, cresc tensiunea. Iar cei care le iau pentru dureri de cap frecvente, risca sa o dea in dependenta.

Cele mai folosite medicamente antidurere se numesc antiinflamatoare nesteroidiene. Actioneaza in locul unde se produce durerea si blocheaza transmiterea stimulilor durerosi spre creier.

“Sigur ca abuzul cronic de medicamente ne modifica creierul si organismul. Omul trebuie sa inteleaga ca nu trebuie sa ia mai mult de 10 -14 zile”, explica doctorul Margareta Cosurba, medic primar neurolog.

Daca aveti o durere chiar minora care persita mai mult de 2 saptamani, mergeti la medic sa aflati cauza. Spre exemplu, urologii constata frecvent in cazul barbatilor abuzul de antiinflamatoare in cazul disconfortului urinar.

“Tratamentul pe care pacientul il primeste poate sa intarzie descoperirea bolii, pentru ca pacientul se simte mai bine cu un tratament antiinflamator. Considera ca nu mai trebuie sa vina la medic si atunci pur si simplu intarzie diagnosticul si intre timp apare un cancer de prostata”, explica conferentiar doctor Valentin Ambert, medic specialist urolog.

In cazul femeilor, antiinflamatoarele sunt corect recomandate pentru disconfortul premenstrual. Dar daca durerea continua si dupa menstruatie, se impun investigatii. Deseori, poate fi vorba de o boala genitala.

Frecvent, insa, aceste medicamante sunt utilizate cronic pentru dureri de cap. Din pacate, tocmai abuzul creeaza durere de cap, asadar va aflati in plin cerc vicios. Una dintre cauze, spun medicii, o reprezinta lipsa de adaptare la mediul de lucru. Concret, nu suntem programati sa stam 8 ore la birou in fata unui calculator.

“Dau dureri de cap, bineinteles, si atunci ele se trateaza cu gimanstica, cu pozitia corecta, cu adaptarea biroului si nu trebuie sa iei medicamente, ei vin dupa ce au fost la 7 medici si au luat 10 medicamente si nu le trece”, este de parere doctorul Margareta Cosurba, medic primar neurolog.

Nu trece deoarece comportamentul creeaza durere. Iar primul ajutor pe care vi-l puteti da este sa va miscati macar 5 minute intr-o ora petrecuta la birou. Aceste medicamente nu se auto-administreaza in cazul in care aveti orice fel de afectiune a stomacului.

“Indiferent de calea de administrare, anti-inflamtoarele nesteroidiene cresc riscul de ulcer, de sangerare gastrica, chiar daca isi pun supozitoare sau isi fac injectari, ele se secreta in stomac si au acelasi efect iritant asupra stomacului”, explica doctor Margareta Cosurba, medic primar neurolog.

De asemenea, daca suferiti de hiper-tensiune, e bine sa stati departe de medicamentele anti-durere. Acestea cresc tensiunea, iar intr-o astfel de situatie doar medicul poate sa va prescrie tratament.