Copilul trebuie masurat o data la 6 luni si orice schimbare comportamentala trebuie semnalata medicului
Cum va uitati discret, dar cu atentie la un copil? De ce trebuie sa il masurati din sase in sase luni? De ce orice modificare de comportament trebuie semnalata pediatrului? Sunt situatii in care se pot constata simptome ale unei boli.
Copilul meu este prea palid! Iata unul dintre motivele pentru care parintii vin des la medic.
"Daca e vorba de un copil foarte palid, care nu mai are un randament bun, o simpla hemograma poate sa imi arate ca este o anemie", a spus prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie.
Culoarea tegumentelor uneori poate induce in eroare, sunt copii constitutional mai palizi si zici asta e sigur anemie. Analiza de sange arata insa normal. Daca paloarea nu e neaparat un motiv de ingrijorare la un copil blond spre exemplu, culoare usor albastrie e motiv de mers la medic. Poate sugera boli pulmonare sau boli de inima congenitale. Din fericire, cazurile sunt rare. Mai des pot arata o intoxicatie cu nitriti. Substante care pot exista in cantitati mari in apa care nu e controlata.
Cu atentie trebuie sa va uitati daca cel mic e vioi si prezent in familie. De asemenea, daca se integreaza in activitatile copiilor de varsta lui. Sunt parinti care nu realizeaza ca au un copil hiperkinetic. Un micut permanent nelinistit alaturi de colegi spre exemplu poate sa aiba o suferinta. Acesta este un motiv sa mergeti la medic.
Alti indicatori care va arata ca cel mic e bine... sunt la indemana. Orice copilas se masoara din sase in sase luni, iar datele se pastreaza. Modificarile hormonale ce pot sugera boli se vad in graficul de crestere.
"Se pierde mul timp daca parintele nu are un istoric al inaltimii copilului si vine si spune: "Copilul e prea mic'. Primul pas in evaluare e urmarirea copilului si dureaza sase luni pana la un an, pentru ca copii nu cresc peste noapte", a spus dr. Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog.
In copilarie, este important sa dati importanta dezvoltarii sexuale.
"Dezvoltare sanilor si inclusiv menstra la o fetita sub 8 ani poate pune o problema mare, la baieti primul semn de intrare in pubertate e cresterea volumui testicular: se dubleaza volumul testicular", a spus dr. Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog. Iar acest fenomen trebuie sa se petreaca dupa varsta de 9 ani.
Atentie daca cel mic are dificultati de respiratie - chiar daca nu severe - in lipsa racelii.
"Sunt asa numitele crize de laringospasm, pe care le poate face copilul si care pot fi in legatura cu aceasta hipocalcemie. Nu mai intra aerul si seamana cu o manifestare de laringita", a explicat prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie.
Fenomenul dureaza cateva ore si apoi dispare. Tradeaza o concentratie mica de calciu in sange, care poate sugera atat boli, cat si deficiente alimentare.
In copilarie sunt necesare analizele uzuale de sange si urina, o data pe an, in lipsa oricaror probleme. Iar ecografia de abdomen se face de la varsta frageda, astfel incat sa fie detectate din vreme posibile malformatii congenitale.
Sursa: Pro TV
Etichete: boli, sanatate, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
26-11-2014 11:15