E de 300 de ori mai dulce, dar nu are calorii. Planta care poate elimina riscul diabetului sau al obezitatii
Saptamana trecuta, Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca zaharul ar trebui sa reprezinte doar 5% din caloriile pe care le consumam zilnic. Noua recomandare reprezinta jumatate din doza precizata pana acum.
Din ce in ce mai multe informatii negative apar despre zahar. Substanta dulce a ajuns sa fie numita echivalentul modern al fumatului, pentru ca poate provoca doua dintre cele mai des intalnite boli ale vremurilor moderne: diabetul si obezitatea, informeaza The Independent.
Oamenii de stiinta au descoperit modalitatea de a scapa de aceasta "dependenta" periculoasa: stevia dulce (Stevia rebaudiana).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Planta nu contine calorii sau carbohidrati si nu creste nivelul zaharului din sange. Ea provine dintr-o planta folosita de secole ca indulcitor in America de Sud. Din 2008, produsele pe baza de stevie dulce au fost aprobate in America si, din 2011, ele se basesc si pe piata Uniunii Europene.
Stevia dulce este de 200-300 de ori mai dulce ca zaharul, dar are un mic dezavantaj: unele persoane spun ca are si un gust putin amarui. Din acest motiv, mai multe companii au ales sa o combine cu zaharul, reusind sa injumatateasca caloriile produselor pe care le vand.
Compania Coca-Cola intentioneaza sa lanseze in intreaga lume o alternativa la Cola clasica, indulcita cu stevie.
Indulcitorii artificiali, cum sunt aspartamul sau acesulfam K, au inceput sa fie evitati de consumatori, care se indreapta catre alternativele naturale. Pe langa stevia dulce, printre alternative se numara fructul monk, asemanator pepenelui, cultivat de calugarii budisti, in China.
O alta alternativa este smirna (Myrrhis odorata). Semintele si frunzele sale poti uscate si adaugate apoi in locul zaharului, in alimente.