Romanii care vor sa faca prima fabrica de extractie pentru stevie din tara: care sunt avantajele ei
Natura si specialistii in genetica sar in ajutorul celor care sufera de diabet sau pur si simplu vor sa slabeasca. Putini stiu insa ca stevia dulce este un excelent inlocuitor al zaharului.
Nu are calorii si vine la pachet cu o lista intreaga de beneficii pentru organism. Intuind potentialul, doi romani au investit in sere cu astfel de culturi.
Eric si Grania sunt doi romani care traiesc in America. S-au cunoscut la Bucuresti unde el studiat medicina veterinara, iar ea, horticultura. Ulterior Grania a devenit cercetator in ameliorarea plantelor si genetica la Universitatea din California si a obtinut un brevet pentru un soi nou de stevie dulce.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Eu si sotia si am decis sa facem si noi ceva in tara si in Bistrita, ca avem legaturi cu familia si prietenii. Si climatul este bun pentru planta. Incet am reusit sa le rezolvam si cu pamanturile si oamenii, forta de munca si aparatele" spune Eric Garnighian.
Stevia rebaudiana este un inlocuitor natural al zaharului, cu o putere de indulcire de 300 de ori mai mare. Originara din America de Sud, unde se folosea la celebrul ceai mate, este ruda cu stevia din care noi facem ciorba.
"Asa arata un rasad. Se face prin butasire. Si folosim pamant de turba si tavite alveolare", spun investitorii.
Stevia se intretine usor iar prima recolta apare dupa cinci luni. Important este sa fie irigata bine.
"Scopul nostru este ca in urmatorii 5 ani sa avem aproximativ 1000 de hectare. Atunci vom face prima fabrica de extractie pentru stevie in Romania. In Europa de fapt este foarte profitabila. Noi ne uitam la fermieri care cultiva soia sau porumb. Cu asa ceva poti castiga de 7, 8 sau 10 ori mai mult", spune Grania Garnighian, sotia lui Eric.
Frunzele uscate sunt trimise de aici in China unde sunt transformate in pudra sau in sirop. "Este noncalorica, nu contine carbohidrati, asadar ajuta foarte mult in diabetul zaharat, ajuta persoanelor care doresc sa scada in greutate", spune doctorul Daniela Chitic, medic nutritionist.
La noi aceste produse se gasesc in magazinele naturiste. Costa 11 lei, 50 de ml de sirop si 50 lei, o cutie cu 250 de gr de pudra, care se poate folosi inclusiv la prajituri si compoturi.