Doza de andrenalina pe care trebuie sa o aiba in geanta un alergic. Cum se tine sub control un episod de criza
Sunteti alergici? Sau va aflati in mijlocul unui tratament de desensibilizare? Specialistii din intreaga lume va recomanda sa purtati mereu cu dumneavoastra adrenalina autoinjectabila.
Daca ati suferit de-a lungul vietii crize de astm, atunci trebuie sa purtati cu dumneavoastra doza de urgenta de adrenalina. Iata cum se tine sub control un episod de criza.
Sistemul imunitar hiperreactiv este cel care provoaca o manifestare alergica. Mancati un aliment sau inhalati un alergen respirator cum ar fi praful de casa sau polenurile. Ce se intampla in interiorul dumneavoastra?
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Prof. dr. Ioan-Bradu Iamandescu, medic primar alergolog: "Alergia se bazeaza pe formarea de anticorpi in piele, in mucoasa respiratorie. Incepand cu urticarie, edeme si termind cu manifestari respiratorii severe, crize de astm si, uneori, soc anafilactic".
Pe langa aceste informatii, trebuie sa stiti ca orice reactie alergica presupune un sir de lanturi chimice care se termina cu substanta numita HISTAMINA.
Prof. dr. Ioan Bradu Iamandescu, medic primar alergolog: "Substanta care apare la sfarsitul reactiei alergice, cum ar fi histamina, se gaseste chiar in alimente, ele nu necesita nicio reactie, sunt aduse de aceste alimente."
Este vorba de pesti oceanici care nu sunt proaspeti, de rosii sau de branzeturi mucegaite. Asadar, daca sunteti alergici, indiferent de tipul alergiei, incercati sa nu consumati cantitati mari din aceste alimente. Histamina este un pro-inflamator puternic. In plus, daca stiti ca aveti o alegie care uneori a dezvoltat reactii severe, specialistii din toata lumea spun ca e util sa purtati cu dumneavoastra o doza de adrenalina autoinjectabila. In caz de nevoie, se injecteaza prin haine.
Dr. Brandusa Petrutescu, medic specialist alergolog: "Actioneaza imediat, injectata intramuscular, nu subcutanat si bineintels nu intravenos. Studiile arata ca cel mai bine este sa injectam in coapsa".
Adrenalina autoinjectabila isi face efectul in primele 8 minute, adica cel mai rapid. Adrenalina este un hormon secretat in mod normal in sange, in situatii stresante. Stimuleaza activitatea cardiaca si pe cea a sistemului circulator.
Dr. Brandusa Petrutescu, medic specialist alergolog: "Nu exista contraindicatii de administare a adrenalinei, chiar daca este cadiac e mai importa sa-si administreze adrenalina."
Este cel mai rapid mod de a evita un soc anafilactic. Acesta inseamna insificienta circulatorie, care apare in urma unei reactii alergice severe. Socul anafilactic este anuntat de o senzatie de rau. Initial, apar macarimi si eruptii pe piele. Dupa putina vreme, se constata dificultati respiratorii, iar tensiunea arteriala scade dramatic. Toate acestea sunt anihilate de adrenalina. In prezent exista si varianta care se poate purta in geanta si care se administreaza in absenta unui medic.