Mergeti la medic daca durerile menstruale nu cedeaza la antiinflamatoare. Afectiunea grava care poate duce la infertilitate
Aveti dureri menstruale? Acestea cedeaza usor la antiinflamatoare. Daca, totusi, persista, vorbim despre o situatie care necesita vizita la medic.
Medicii ginecologi va sfatuiesc sa nu neglijati durerile menstruale. Cele care persista mai mult de doua zile sau va tintuiesc la pat pot ascunde afectiuni grave. Endometrioza este o afectiune care, netratata, poate cauza in timp infertilitate.
Sarcina este unul dintre cele mai complexe fenomene cunoscute in natura. In cele 9 luni, tot organismul viitoarei mame se pregateste pentru o noua viata. La specia umana, uterul e pregatit pentru o sarcina in fiecare luna.
Col. dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "Inauntrul sau, uterul e tapetat de o mucoasa care se cheama endometru. Acest endometru, sub influenta hormonilor, luna de luna, se ingroasa ca o plapumioara ca sa primeasca sarcina".
Mucoasa uterina, denumita asadar endometru, ajunge la o grosime de 8-10 milimetri. Daca sarcina nu a aparut, e momentul sa se declanseze menstruatia.
Col. dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "De fapt, menstruatia este eliminarea de celule endometriale care se pregatisera sa apara o sarcina, cu o cantitate de sange".
Tocmai am descris situatia normala pentru orice femeie. Acest proces este insotit de obicei de inflamatie pelvina, care poate determina dureri menstuale. Durerea poate fi tratata, un exemplu de remediu cu efect imediat fiind administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene. Daca ati luat aceasta medicatie si, totusi, durerea persista, iata sfatul medicilor:
Dr. Anca Popa, medic primar ginecolog: "Daca fata de durerea obisnuta, moderata, care cedeaza la un simplu antiinflamator apar caractere schimbate, durerea menstruala este intensa, persistenta si are o caracteristica speciala, se intensifica in 1, 2, 3, 4 zile de la sangerare, trebuie sa ne adresam medicului, uneori putand fi vorba de o suspiciune pentru o afectiune numita endometrioza".
Vorbim despre o boala care, in lipsa tratamentului, nu permite aparitia unei sarcini. Si fluxul mare de sange, uneori insotit de durere, trebuie sa va conduca la medicul specialist. Frecvent, este vorba de asa-numita hiperplazie endometriala sau de polipi uterini. In acest caz, mucoasa uterina trebuie biopsiata.
Col. dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "Se intervine, se biopsiaza si in cazul polipilor si hiperplaziilor endometriale, pentru ca ceea ce e foarte important este sa inlaturam diagnosticul de cancer endometrial si pentru acesta e nevoie sa luam fragmente din endometru".
Concluzia? Durerea menstruala normala cedeaza imediat la antiinflamatoare nesteroidiene. Daca persista, si fluxul menstruatiei este modificat, aveti motive intemeiate sa mergeti la medicul specialist.