"Doua treimi dintre visele barbatilor sunt despre barbati". Informatiile noi din domeniul cercetarii viselor
Visele prevad viitorul sau sunt ramasite ale trecutului? Investigand cum visam, cercetatorii spera sa descopere ce inseamna avalansa de imagini si senzatii, din timpul somnului.
Inca de cand Sigmund Freud si-a publicat teoriile despre scopul viselor, in anul 1900, oamenii au fost fascinati de experientele pe care le traim in somn.
Freud era convins ca visele reprezinta aspiratii sau dorinte neindeplinite, insa alti cercetatori au vazut in vise o reflectie a vietii.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Doua directii noi de cercetare, imagistica cerebrala si analiza somnului, ar putea oferi un raspuns la aceste intrebari.
Instantanee ale creierului in timp ce lucreaza, combinate cu informatii adunate de cercetatori in laboratoare dedicate somnului, reusesc sa dezvaluie mecanismele din spatele viselor.
In timpul somnului, partea emotionala a creierului, sistemul limbic, este foarte activa, in timp ce cortexul prefrontal, partea de coordonare a creierului, nu este activ. In consecinta, sursa viselor este una emotionala, plina de imagini, dar ilogica, decontectata de realitate si, uneori, bizara. Aceasta descoperire sugereaza ca visele ar putea avea un rol in stabilitatea emotionala.
Chiar daca exista cercetatori care cred ca tiparele somnului sunt rezultatul declansarii arbitrare a unor neuroni, altii cred ca visele nu sunt chiar lipsite de inteles.
Deirdre Barrett, psiholog la Harvard, a declarat ca, in opinia sa, "visele sunt un mod de a gandi, intr-un alt context biochimic".
Acest context biochimic ar putea reprezenta o suprapunere complexa intre informatiile emotionale si cele cognitive, astfel ca scopul viselor ar putea fi sa ne ajute sa procesam informatiile emotionale si sa le integram in amintirile pe termen lung.
Pentru ca evenimentele traumatice sunt asociate cu un nivel ridicat al cortizolului, un hormon de stres, visele se transforma in cosmaruri. Excesul de cortizol poate duce la intreruperea legaturii dintre hipocamusi si amigdala, doua sisteme cerebrale care au ca scop integrarea amintirilor.
"Amintirile nu sunt integrate. In loc, ele raman in memoria activa si, in cazul stresului post traumatic, ele sunt retraite din nou si din nou", a declarat Patrick McNamara, neurolog la Boston University.
Deirdre Barrett intentioneaza sa foloseasca noile baze de date cu informatii despre somn, adunate de cercetatori din intreaga lume, dar si de aplicatii mobile precum DreamBoard, pentru a studia cum au loc cosmarurile si pentru a stabili o legatura cu traumele individuale sau cu probleme emotionale in familie.
Unul dintre primele proiecte va folosi datele de la dreamboard.com, care a acumulat peste 165.000 de vise, in ultimii doi ani. Visele sunt clasificate dupa rasa, sex, culoare, emotii, numarul de persoane din vis. Folosind aceste date, Barret sper ca va identifica cateva tipare de baza.
"Stim deja", a declarat ea,"ca femeile viseaza in mod egal despre barbati si femei. In visele barbatilor, doua treimi dintre subiecti sunt barbati. visele barbatilor sunt mai inclinate spre furie si agresiune, in timp ce visele femeilor sunt despre tristete si despre ostilitate verbala".