Depresia, un efect nociv al drogurilor. De ce e important sa vorbim cu copiii inca de la 7 ani si sa ii invatam sa spuna "NU"
Peste 20% dintre tinerii care au mai putin de 24 de ani au fost expusi la susbstante de abuz. Si cea mai mare expunere, ne spun si medicii si psihologii, e la marijuana. Va spunem ce se intampla cu acesti tineri inainte de a cadea in capcana dependentei.
In Romania unu din cinci tineri cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 de ani a consumat cel putin o data substante de abuz. Date stranse in ultimii 20 de ani de oamenii legii arata ca in cele mai multe cazuri este vorba de expunere la marijuana. Substanta induce rapid depresia. Greu de controlat, mai ales la un prag in care creierul inca nu este dezvoltat suficient.
Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, medic primar toxicologie: "Cel mai mare consum e descris aici, in Ilfov si Bucuresti, aproape 22% din populatia tanara. Marijuana are actiune dezastruoasa asupra sistemului nervos central pentru ca substanta activa din structura ei se cheam tetra-hidro-canabinol si se fixeaza rapid dupa absorbtie, si in 15-20 de minute, pentru ca e fumata. Se fixeaza pe niste receptori la nivelul sistemui nervos central. Efectel cautate sunt euforie, apoi urmeaza despreia - este rapida, in decurs de una, doua ore."
Depresia apare pentru ca sistemul nervos nu are cum sa se re-echilibreze singur. Marijuana e cea mai consumata substanta de abuz de catre tineri pentu ca e cea mai ieftina.
Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, medic primar toxicologie: "Dependenta la marijuana nu e una fizica, ci una psihica. Primele doze sunt gratis, sa-l facem dependent si apoi il avem client la consumul de droguri adevarate."
La sectia de toxicologie vin cei aflati in pericol vital. Ceea ce vrem sa va povestim se intampla INAINTE de expunera copiilor la substante de abuz, de orice natura.
E tarziu sa le dati copiilor aceste informatii la 12-13 ani.
Diana Stanculeanu, psiholog “Salvati Copii”: "Este foarte ok sa vorbesc cu un copil de sapte ani. Nu e ok sa-i spun copilului meu ca daca fumezi vei face cancer la plamani, ca s-ar putea sa nu faca! Dar este un comportament care ii va face pe multi dintre colegii tai sa creada ca sunt smecheri, cool!"
Copilul trebuie sa stie de substante de abuz, pentru ca in grupul lui de prieteni la un moment dat vor aparea, asa ca nu va ascundeti dupa deget.
In al doilea rand, invatati-l sa puna limite si sa spuna nu. Inclusiv dumneavoastra sa va puna limite cand faceti ceva ce nu ii convine. ‘Prima oara spune-mi mie, nu, parintele tau, cand te deranjez! Pentru ca toate statisticile spun despre dependentii de substante, de orice natura, fix acelasi lucru:
Diana Stanculeanu, psiholog “Salvati Copii”: "Cei mai vulnerabili sun copiii cu stima de sine indoielnica, care nu au incredere in ei insisi, carora nu li s-a cerut niciodata opinia, n-au putu sa isi contrazica parintii, n-au spus niciodata un nu si atunci cu greu vor face asta in grupul de priteni. Daca eu am fost victima supusa acasa, cand prietenul mei din grup imi va spune: ‘Fumeaza, frate!’ voi face acest lucru de teama ca prietenul meu ma va exclude."
Asa ca de la varste mici subliniati-le sa spuna nu cand nu le place ceva. Sa spuna un nu hotarat inclusiv adultilor din casa in care locuiesc si de la scoala.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, droguri, parinti, tineri, Psihologie, marijuana, csid, nu,
Dată publicare:
13-02-2017 10:38